´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 40

Dependenta plurivalenta - enciclopedia universala

Dependenta plurivalenta:  Fie X si Y doua submultimi ale multimii de atribute care constituie schema de relatie R. Atunci, Y depinde plurivalent de X (sau X determina plurivalent Y), dependenta notata X ->-> Y, daca fiind date valori ale atributelor din X, exista - asociate cu acestea - o multime de valori ale atributelor din Y, iar aceasta multime este independenta de alte atribute din multimea Z = R - X - Y.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Depistare - enciclopedia universala

Depistare:  Totalitate a examenelor si testelor efectuate in cadrul unei populatii aparent sanatoase cu scopul de a depista o afectiune latenta in stadiu precoce. Testele de depistare, teoretic, trebuie sa aiba o sensibilitate (proportia de teste pozitive printre subiectii bolnavi) si o specificitate (proportia de teste negative printre subiectii nebolnavi) ridicate. Depistarea se aplica mai ales cancerelor (san, prostata, tub digestiv, col uterin), permitand descoperirea lor precoce si crescand net sansele de vindecare. De la aparitia epidemiei de SIDA, depistarea priveste, de asemenea, seropozitivitatea la HIV, in particular la grupele expuse.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Depistare antenatala - enciclopedia universala

Depistare antenatala:  Depistare a unei boli a fatului inainte de nastere. Depistarea antenatala, o adevarata revolutie in conceptia obstetricii, jalonata de cateva date: 1958 prima ecografie obstetricala; 1972 prima amniocenteza; 1976 prima fetoscopie (examenul direct al fatului in uter); 1982 prima prelevare de sange fetal ghidata prin ecografie; 1983 prima biopsie a vilozitatilor coriale (prelevarea de tesut placentar sau trofoblast). Amniocenteza consta in prelevarea lichidului amniotic prin punctie abdominala. Ea da posibilitatea sa se depisteze antenatal anomaliile cromozomiale prin studierea cario-tipului celulelor fetale, studierea ADN-ului si masurarea unor enzime. Ea se efectueaza catre a 17-a saptamana de amenoree (absenta scurgerilor menstruale). Depistarile cel mai des efectuate sunt cele ale trisomiei 21 (mongolism) si ale hemofiliei. Biopsia vilozitatilor coriale consta in prelevarea unui esantion de tesut placentar (trofoblast) pe cale vaginala sau abdominala sub control ecografic sau endoscopic. Ea are aceeasi importanta ca si amniocenteza, dar poate sa se faca mai precoce (catre a 10-a saptamana de amenoree) si furnizeaza rezultatele mai rapid. Ecografia se bazeaza pe emisia de ultrasunete reflectate de tesuturi si analizate in functie de frecventa lor. Metoda ecografica permite vizualizarea fatului, masurarea sa si urmarirea cresterii sale, analizarea aspectului anatomic al eventualelor anomalii fetale, precum si rasunetul lor functional si evolutia lor pe parcursul sarcinii. Studiul comportamentului fatului (mobilitate, de exemplu) da informatii asupra starii bune a copilului. Fetoscopia este practicata plecand din a 3-a luna introducand un tub dotat cu un sistem optic pe cale abdominala trecand prin peretele uterului pana in punga amniotica. El serveste la cautarea unor anomalii ale extremitatilor in special si la realizarea unor biopsii cutanate. Prelevarea de sange fetal, practicata sub control ecografic plecand din luna a 4-a de sarcina, permite depistarea infectiilor fetale, realizarea cariotipului, analizarea sangelui fetal si decelarea anomaliilor sangvine (anemie, trombopenie) si a anomaliilor biologice (enzime hepatice, gaze din sange). Unele analize sunt realizate azi plecand de la prelevarea sangelui matern, care permite, incepand cu luna a 3-a, efectuarea unor diagnostice biologice oferind rezultate comparabile si fara risc pentru fat. In viitor, prelevarea de sange matern va permite studiul celulelor fetale care au traversat bariera fetoplacentara si circula in sangele matern.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Deplasari de teren - enciclopedia universala

Deplasari de teren:  deplasarea unor mase de roci dislocate de pe versanti, sub actiunea directa a fortei gravitationale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 37 38 39

40

41 42 43 »
«

»