´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 43

Deriva - enciclopedia universala

Deriva:  Denumire laconica pentru unghiul dintre directia de deplasare dorita a unui autovehicul si directia reala de deplasare a acestuia, datorata elasticitatii pneurilor si determinata de solicitari transversale diverse (rafalele puternice de vant sau de curentii de aer formati datorita circulatiei cu viteza mare a unor vehicule grele pe directia opusa de mers, intratul in viraj etc.). Se mai numeste si unghi de deriva a pneului (denumire ISO) sau unghi de alunecare a pneului (denumire SAE).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Deriva continentelor - enciclopedia universala

Deriva continentelor:  deplasarea in diferite directii a continentelor pe substratul vascos al astenosferei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Deriva zero de directie - enciclopedia universala

Deriva zero de directie:  Sistem de directie a carui geometrie are o raza de frecare egala cu zero. Aceasta configuratie minimizeaza efectele produse de acceleratie (la masinile cu tractiune frontala) sau de franare pe drumuri cu suprafata inegala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Derivati din cornul secarei - enciclopedia universala

Derivati din cornul secarei:  Derivati sintetici ai unei ciuperci parazite a cerealelor, cornul secarei, sau Claviceps purpurea, utilizati ca medicament. Acestea sunt variate: migrena (ergotamina si dihidroergotamina); tratamentul bolii lui Parkinson (bromo-criptina, lisurida), ca inlocuitor pentru levodopa in stadiul tardiv al bolii; consecintele hiperprolactinemiei (cresterea secretiei de prolactina de catre glanda hipofiza); tulburari ale ciclului menstrual, sterilitatea sau galactoreea (scurgerea patologica de lapte) la femeie, ginecomastia (hipertrofia mamelelor) sau impotenta la barbat (bromocriptina, lisu-rida); hemoragiile dupa o nastere sau dupa un avort (metilergometrina). Administrarea de derivati din cornul secarei comporta un risc de ergotism mergand pana la a provoca o gangrena a extremitatilor membrelor inferioare. Acest risc este crescut in caz de asociere cu un antibiotic din grupa macrolidelor; aceasta asociere este deci contraindicata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 40 41 42

43

44 45 46 »
«

»