´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 44

Derivatie - enciclopedia universala

Derivatie:  Interventie chirurgicala care consta in crearea unei cai artificiale pentru scurgerea materiilor sau lichidelor, inlocuind calea naturala (tub digestiv, cale urinara etc.) pe care se afla un obstacol. Se pot deosebi derivatiile definitive, destinate scurtcircuitarii unui obstacol inoperabil, derivatiile provizorii, practicate in asteptarea efectuarii unei noi interventii. Derivatiile mai pot fi clasificate si dupa cum ele sunt externe sau interne. O derivatie externa se termina fie Ia exteriorul corpului (imbinarea colonului la piele pentru a crea un anus artificial), fie intr-o cavitate deturnata de la rolul ei normal (cavitatea cardiaca, cavitatea peritoneala). O derivatie interna permite scurtcircuitarea unui obstacol. Dupa ce acesta a fost inlaturat, materiile si lichidele sunt readuse pe calea lor naturala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

DERIVE - enciclopedia universala

DERIVE:  Produs software matematic al firmei Soft Warehouse Inc. care, pe langa posibilitatea lucrului cu polinoame, functii trigonometrice, factorial si hiperbolice, realizeaza integrari si derivari simbolice, insa nu include un limbaj de programare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermabraziune - enciclopedia universala

Dermabraziune:  Tehnica de abrazare a leziunilor cutanate. Dermabraziunea se practica pe cicatrici, tatuaje, riduri. Tehnica se bazeaza pe o slefuire a leziunilor cu ajutorul unei freze sau a unei perii metalice cu rotatie rapida, ceea ce permite indepartarea straturilor superficiale ale pielii (epiderm si dermul superficial). Interventia, efectuata sub anestezie locala, nu necesita spitalizare. Cicatrizarea ia 15-20 de zile. O polizare prea profunda risca sa lase in urma o cicatrice dizgratioasa. O crestere sau o diminuare a pigmentarii cutanate in zona tratata constituie si ele riscuri de luat in calcul ale acestei tehnici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermatita - enciclopedia universala

Dermatita:  Orice inflamatie a pielii, oricare ar fi originea ei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 41 42 43

44

45 46 47 »
«

»