´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 45

Dermatita herpetiforma - enciclopedia universala

Dermatita herpetiforma:  Boala cutanata caracterizata prin bule umplute cu lichid, asociate adesea cu o atingere digestiva. Tratamentul se bazeaza pe sulfone, medicamente utilizate in acest caz pentru proprietatile lor antiinflamatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermatofitie - enciclopedia universala

Dermatofitie:  Infectie a pielii, a pielii capului sau a unghiilor cauzata de o ciuperca microscopica, dermatofitul. Contaminarea se face cel mai des prin contact uman; uneori, ea se face prin intermediul animalelor domestice; in alte cazuri, ea este urmarea unui contact al subiectului cu un sol, o apa sau cu obiecte contaminate. Semnele clinice sunt foarte variabile. Leziunile superficiale se claseaza in doua grupe. Primul grup cuprinde atingeri ale pielii glabre, de exemplu herpesul circinat (placa de cativa centimetri in diametru, cu margine rosie) sau intertrigo (inflamatie a pielii la nivelul plicilor). Cel de al doilea grup cuprinde atingerile parului, chelbea, si cele ale unghiilor, sau oncomicozele, semnalate printr-o schimbare a culorii si o ingrosare a unghiilor. Leziunile profunde pot fi acute sau cronice. Leziunile acute cuprind indeosebi kerioanele (chelbele supurative caracterizate prin prezenta unor placarte tumefiate pustu-loase pe pielea capului) si prin sicozis (supuratie la radacina perilor din barba). Leziunile cronice se prezinta sub forma de placi rosii sau de noduli subcutanati. Diagnosticul trebuie sa fie confirmat prin examinarea la microscop a prelevatelor de piele sau a secretiilor leziunilor. Tratamentul unei dermatofitii se bazeaza pe folosirea antifungicelor, asociate cu aplicarea unei creme sau a unei lotiuni. Prevenirea consta in evitarea contagiunii, de exemplu propunand evictia scolara pentru un copil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermatologie - enciclopedia universala

Dermatologie:  Parte a medicinii care studiaza si ingrijeste bolile pielii, ale fanerelor (par, unghii) si ale mucoaselor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermatomiozita - enciclopedia universala

Dermatomiozita:  Boala inflamatorie a muschilor striati si a pielii. Dermatomiozita, o boala rara, probabil de origine imunologica, se intalneste de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati, survine mai ales intre 20 si 50 de ani si mai poate fi observata si la copii. In unele cazuri, ea este asociata cu un cancer visceral. Semnele cutanate: roseata care apare pe pleoape si carc se intinde simetric pe fata, apoi pe brate, pe maini si pe membrele inferioare sub forma unor placarde roz-violacee uniforme care pot da senzatii de caldura sau de arsura. Aceste placarde rosii se asociaza adesea unui edem al fetei si al radacinilor membrelor. Atingerea musculara, care constituie al doilea semn al bolii, se traduce printr-o diminuare a fortei musculare carc afecteaza indeosebi radacina membrelor si face dificilc, chiar imposibile, unele gesturi curente. La copil, boala poate antrena o calcinoza (prezenta depozitelor de calciu in tesuturile moi) si o intarziere a cresterii din cauza atingerii musculare. Acesta consta, in principal, in administrarea de corticosteroizi in doza mare, urmata pana la stabilizarea semnelor musculare, apoi redusa treptat pe o durata de 2 pana la 3 ani. La copil, corticoterapia generala trebuie sa fie insotita de o preocupare deosebita pentru motricitate, in cazul unui cancer asociat, sindromul de dermatomiozita regreseaza in functie de tratamentul tumorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 42 43 44

45

46 47 48 »
«

»