´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 46

Dermatoza - enciclopedia universala

Dermatoza:  Orice boala de piele, oricare ar fi cauza ei. Termenul se aplica, de asemenea, prin extensie, afectiunilor mucoaseor si anexelor cutanate (par, unghii).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermatoza cu IgA linear - enciclopedia universala

Dermatoza cu IgA linear:  Boala cutanata rara, caracterizata prin aparitia unor bule lichidiene pe partea inferioara a corpului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermatoza pustuloasa subcornoasa - enciclopedia universala

Dermatoza pustuloasa subcornoasa:  Boala cutanata a varstei mature, cu evolutie cronica, dar benigna. Dermatoza pustuloasa subcornoasa este o boala rara, de cauza necunoscuta. Ea se manifesta prin aparitia, de cele mai multe ori la femei, a unor pustule de mai putin de l centimetru in diametru, desenand, pe trunchi in special, un fel de inele. Boala incepe in jurul varstei de 50 de ani, apoi evolueaza prin pusee succesive. Tratamentul consta in administrarea, pe cale orala, a unor medicamente din grupa sulfonelor; tratamentul duce, in general, la atenuarea simptomelor. Totusi, recidivele sunt posibile atunci cand sunt micsorate dozele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermatoze provocate de frig - enciclopedia universala

Dermatoze provocate de frig:  Afectiuni cutanate declansate sau agravate de o expunere la frig. Frigul pe de o parte, reprezinta o agresiune directa pentru epiderm; pe de alta parte, el provoaca o incetinire a circulatiei in capilarele sangvine ale dermului. Unele reactii cutanate sunt normale, prezente la toti subiectii: uscarea pielii, mancarimi, buze fisurate, agravarea unei boli de piele (psoriazis, eczema); degeraturile nu survin decat la friguri intense, ca de exemplu pe munte. Alte reactii, in schimb, sunt numite anormale: tulburari vasomotorii de diferite tipuri (degeraturi, acrocianoza, eritrocianoza, livedo, sindromul lui Raynaud); urticaria survine fie fara o cauza cunoscuta, fie in legatura cu unele anomalii sangvine (crioglobuline).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 43 44 45

46

47 48 49 »
«

»