´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 47

Dermita de apropiere - enciclopedia universala

Dermita de apropiere:  Eruptie cutanata consecutiva unei expuneri la soare dupa contactul cu o planta. Dermita de apropiere, uneori denumita in sens restrans dermita de contact, este consecinta conjugarii a trei factori: umiditatea (de exemplu, subiectul a facut o baie in rau), contactul cu o planta (se intinde pe iarba), apoi expunerea la lumina destul de intensa (soarele de vara). Plantele responsabile de aceasta eruptie sunt numeroase insa mai importante sunt: floarea-brosteneasca. Boala se manifesta prin striuri lineare rosii, uneori impestritate eu bule (dezlipiri cutanate umplute cu lichid) de cativa milimetri, desenand grosier forma plantei. Dermita de apropiere incepe brutal, apoi regreseaza spontan in cateva zile. Tratamentul se limiteaza la aplicarea de antiseptice cutanate pentru a evita o infectie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermita ortoergica - enciclopedia universala

Dermita ortoergica:  Iritatie cutanata consecinta, in general, a contactului cu un produs chimic cu pielea. Cauzele ei sunt foarte numeroase: substante iritante continute in cosmetice (sapunuri), vopsele, detergenti menajeri, produse de folosinta profesionala (cele utilizate de zidari, de exemplu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermita seboreica - enciclopedia universala

Dermita seboreica:  Afectiune cutanata caracterizata prin inrosiri si scuame cu predominenta pe fata. Dermita seboreica este provocata de o cauza necunoscuta. Totusi, se crede ca unele cazuri ar fi cauzate de o infectie cu o ciuperca microscopica. Boala se manifesta prin mici pete sau prin placi mari rosii acoperite de scuame unsuroase si galbui. Leziunile predomina in zonele unde secretia seboreica este cea mai importanta: pielea capului indeosebi, partile laterale ale nasului, portiunea dintre nas si buze, sprancene. In formele benigne, se observa doar cateva pete rosii si scuame ale pielii capului, formand la sugar ceea ce se numeste "cruste de lapte". In formele grave, pielea capului este atinsa pana la frunte, constituind "casca seboreica". De asemenea, poate fi atins trunchiul. La sugar, boala incepe inca din primele saptamani si se opreste de la sine inainte de 4 luni. Crustele de lapte nu necesita decat spalarea cu un sapun bland si aplicarea de ulei de migdale dulci. La adult, evolutia dermitei seboreice este cronica. Tratamentul consta in primul rand in evitarea cosmeticelor si a scarpinatului. In formele mai grave ale bolii, se face adesea apel la antiseptice cutanate, adesea la dermocorticosteroizi, dar, in acest caz, prescriptia este limitata la produse mai putin puternice, in cure scurte si in mod deosebit de prudent la copii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dermocorticosteroid - enciclopedia universala

Dermocorticosteroid:  Corticosteroid (hormon corticosuprarenal) natural sau de sinteza, aplicat pe piele pentru a trata inflamatiile cutanate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»