´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 51

Deshidratare - enciclopedia universala

Deshidratare:  Ansamblu de tulburari consecutive unei pierderi excesive de apa din organism. Intr-un climat temperat, pierderile normale de lichid din organism, cauzate de transpiratie, respiratie si urina, sunt de aproximativ 1, 5 pana la 2 litri pe zi. Ele sunt combinate cu o pierdere de substante dizolvate in lichidele corporale, in special pierderea de clorura de sodiu (sare de bucatarie). Deshidratarea survine atunci cand aceste pierderi nu sunt compensate cu un aport echivalent sau in cursul pierderilor hidrice excesive, de origine cutanata, digestiva, renala sau respiratorie. O stare de deshidratare se manifesta printr-o sete imensa, o uscaciune a gurii, a limbii si a pielii, o diminuare a rezistentei globilor oculari la presiune, o diminuare a volumului urinelor, o hipotensiune arteriala, cu un puls rapid. Pierderile de sare provoaca dureri de cap, crampe, chiar tulburari de constienta care agraveaza deshidratarea, subiectul devenind atunci incapabil sa mai simta sau sa-si exprime senzatia de sete. Intotdeauna urgent, indeosebi la varstele extreme ale vietii (sugar, subiectul varstnic), tratamentul consta in administrarea de solutii (apa asociata cu clorura de sodiu), fie pe cale digestiva, in caz de deshidratare usoara, fie pe cale venoasa atunci cand deshidratarea este mai grava. In caz de febra, vome sau de diaree, si daca ne aflam intr-un climat cald, este recomandat sa se bea cel putin 0, 5 litri de apa la fiecare doua ore. Pierderile de sare provocate de o transpiratie intensa vor fi compensate prin adaugarea unui sfert de lingurita de sare la jumatate de litru de apa sau prin consumarea de apa minerala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Deshidratare acuta a sugarului - enciclopedia universala

Deshidratare acuta a sugarului:  Stare determinata de eliminarea rapida a unei cantitati importante de apa din organismul unui copil mai mic de 2 ani. Cauza majora a deshidratarilor acute ale sugarului o constituie diareele mai ales de origine infectioasa, asociate eventual cu vomele. Aici trebuie adaugate si febra, indiferent de originea ei. Doar in putine cazuri, pierderile sunt urinare (anomalie renala congenitala, diabet, insuficienta suprarenaliana) sau sunt o urmare a unei insolatii. Pierderea in greutate este un semn primordial, care ajuta la diagnosticarea deshidratarii si permite evaluarea gravitatii ei. Diagnosticul este dat prin examinarea copilului si interogatoriul parintilor. Examene complementare pot sa confirme diagnosticul dupa spitalizarea de urgenta a sugarului. Atunci cand cauza persista, evolutia formei celei mai benigne merge catre forma mai grava, lucru care se poate intampla in cateva ore. Uneori apar complicatii, mai ales renale (insuficienta renala) si neurologice (hematom subdural). Tratamentul deshidratarilor vizeaza suprimarea cauzei atunci cand aceasta este posibil, rehidratarea prin aport de apa, corectarea dezechilibrelor electrolitice si a eventualelor complicatii. Copiii suferind de o forma benigna sunt rehidratati pe cale orala. In formele cele mai grave, rehidratarea are loc prin perfuzii intravenoase practicate in spital. Prevenirea, simpla in fond, consta in buna hidratare si supraveghere a copilului in caz de diaree si/sau febra. In perioada calda a anului este necesar sa se dea regulat de baut copilasului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Desliu, Dan - enciclopedia universala

Desliu, Dan:  (n. 31 august 1927, Bucuresti - d. 4 septembrie 1992, Bucuresti) -poet. Absolvent al Conservatorului de Arta Dramatica (clasa Maria Filotti) . Actor la Petrosani si Bucuresti (1946-1948) , apoi redactor la ziarul Scinteia. A scris poezie militanta, despre santiere si clasa muncitoare: Lazar de la Rusca, 1949, Premiul de Stat; In numele vietii, 1950, Premiul de Stat; Minerii dinMaramures, 1951, Premiul de Stat. La maturitate a scris o lirica elegiaca, a neimplinirii: Cercuri decopac, 1962; Cetatea de pe aer, 1974, Premiul Uniunii Scriitorilor; Un haiduc pe bicicleta sauContra timp si spatiu cu Marin Niculescu, 1978, Premiul Uniunii Scriitorilor; Pavaza putreda, 1981.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Desosare - enciclopedia universala

Desosare:  Dezvelirea portiunii radiculare a dintelui prin retractarea tesutului gingival.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 48 49 50

51

52 53 54 »
«

»