´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 54

Devitalizare - enciclopedia universala

Devitalizare:  Extirpare chirurgicala a pulpei (nerv si vase) unui dinte. O devitalizare necesita o anestezie locala. Dintele este izolat printr-un obstacol, iar smaltul si dentina care sur-plombeaza cavitatea pulpara sunt indepartate prin frezare. Pulpa continuta in canalele radacinilor este atunci eliminata cu ajutorul unor ace subtiri spiralate. Dintele este apoi obturat ermetic cu gutapercafgutia-percha) si cu ciment. Din cauza deteriorarilor importante care au condus la devitalizarea sa, dintele devitalizat este, din punct de vedere mecanic, mult mai fragil decat un dinte viu, motiv pentru care necesita adesea sa fie imbracat intr-o coroana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dextrocardie - enciclopedia universala

Dextrocardie:  Anomalie congenitala a amplasarii inimii, asezata in dreapta toracelui, iar cavitatile sale cardiace fiind inversate. O dextrocardie izolata nu are nici un rasunet asupra vietii subiectului. Ea nu necesita nici un tratament cu exceptia cazului ca exista o malformatie cardiaca sau pulmonara asociata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dezastru - enciclopedia universala

Dezastru:  grava intrerupere a functionarii unei societati cu pierderi umane, materiale si de mediu, pe care societatea afectata nu le poate depasi cu resurse proprii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dezbaterea - enciclopedia universala

Dezbaterea:  Este un tip de discutie pe o anumita tema, cu mai multi participanti, ale caror opinii nu coincid. Tema unei dezbateri poate fi: un aspect general al existentei unei comunitati, mai numeroase sau mai putin numeroase: nationale, etnice, minoritare, profesionale, etc.; o problema urgenta, la a carei rezolvare se poate ajunge pe mai multe cai, asupra carora este nevoie de un acord. Dezbaterea este o forma de dialog care se bazeaza pe un set de reguli mai numeroase decat cele care reglementeaza modul curent de comunicare, conversatia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 51 52 53

54

55 56 57 »
«

»