´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 55

Dezinfectie - enciclopedia universala

Dezinfectie:  Distrugere momentana a microbilor prezenti pe un material. Spre deosebire de antisepsie, dezinfectia nu se aplica bolnavului, ci mediului in care se afla: lenjerie de corp si de pat, instrumente medicale, incaperi si mobilier. Pentru unele boli infectioase (holera, febra tifoida) dezinfectia se efectueaza la sfarsitul bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dezlipire - enciclopedia universala

Dezlipire:  Sau decolare de retina afectiune grava a ochiului consecutiva separarii retinei (membrana nervoasa sensibila la lumina, care tapiseaza fundul ochiului) de foita subiacenta sub efectul trecerii de lichid vitros sub retina. Dezlipirea de retina, destul de frecventa, afecteaza, in general, un singur ochi. Ea survine mai frecvent la persoanele afectate de o miopie puternica sau de afakie (lipsa cristalinului), la subiectii in varsta si la cei pentru care exista antecedente familiale sau personale de dezlipire de retina. O dezlipire poate rezulta in urma unui traumatism (contuzie sau plaga a globului ocular). Ea mai poate fi de origine tumorala sau inflamatorie. Semnele zise premonitorii indica fenomenele care preced dezlipirea: perceptia de mici muste zburatoare sau de puncte albastrui luminoase care semnaleaza piederea aderentei normale a corpului vitros la retina; aparitia unor fulgere albastrui si fixe care pun in evidenta presiunea exercitata de corpul vitros asupra retinei, sau vederea unei "ploi de funingine" care indica o sange-rare a retinei, rupta in acest caz, de corpul vitros. Atunci cand retina este dezlipita, subiectul are impresia ca vede o panza neagra pusa pe o parte a campului sau vizual. Scaderea vederii indica faptul ca macula (zona centrala a retinei) a fost atinsa. Diagnosticul se bazeaza pe examenul fundului de ochi dupa dilatarea pupilara. Evolutia, invariabil nefavorabila in absenta tratamentului, este in prezent franata datorita progreselor chirurgiei. Tratamentul, intotdeauna chirurgical, se bazeaza pe trei principii: reperarea cu precizie a dehiscentelor periferice, obturarea lor prin presiune puternica asupra ochiului si refacerea aderentei intre foitele desolidarizate folosind crioaplicatia (aplicatia de frig prin sclerotica), ceea ce provoaca o reactie inflamatorie aflata la originea cicatrizarii. De asemenea, uneori este necesar sa se practice ablatia corpului vitros sau chiar o punctionare a lichidului subretinian. Spitalizarea dureaza aproximativ o saptamana. Tratamentul preventiv ramane esential. El consta in supravegherea subiectilor care prezinta risc si in tratarea leziunilor degenerative, de la periferia retiniana prin foto-coagulare cu laser cu argon inainte ca ele sa produca dezlipirea retinei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dezlipire - enciclopedia universala

Dezlipire:  Sau decolare epifizara trau matism osos, specific copilului si adolescentului, ce afecteaza cartilagiul de conjugare (zona de crestere a osului). Epifizele (extremitatile oaselor lungi) sunt separate de diafiza (corpul osului) printr-o lama cartilaginoasa subtire, cartilagiul de conjugare, numit si cartilagiu de crestere, care constituie zona de crestere activa a osului. Un accident poate provoca separarea, numita dezlipire sau decolare, acestui cartilagiu de restul osului, careia i se poate asocia sau nu o fractura. La examinare, regiunea este dureroasa si uneori deformata; diagnosticarea necesita o radiografie. De cele mai multe ori tratamentul este ortopedic: el consta intr-o manipulare externa facuta sub anestezie si destinata sa puna in pozitie normala regiunea traumatizata, apoi aplicarea unui aparat gipsat pana la consolidare. Rezultatele sunt, in general, bune; totusi, pot aparea anomalii in continuare fara a putea fi prevazute, iar o supraveghere serioasa a acestei zone este necesara pana la sfarsitul perioadei de crestere a copilului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Deznationalizare - enciclopedia universala

Deznationalizare:  Politica prin care se urmareste ca un popor sau o populatie sa-si piarda caracterele nationale. Se realizeaza prin asimilare fortata, prin interzicerea limbii, a traditiilor, prin transferuri de populatii etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 52 53 54

55

56 57 58 »
«

»