´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 61

Diadema - enciclopedia universala

Diadema:  Podoaba in forma de cununa din metale pretioase, uneori cu pietre scumpe, purtata de suverani ca semn al regalitatii sau de unele grade ecleziastice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Diadoh - enciclopedia universala

Diadoh:  Denumire data generalilor lui Alexandru Macedon care, dupa moartea acestuia, au purtat intre ei indelungate razboaie pentru putere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Diafragma contraceptiva - enciclopedia universala

Diafragma contraceptiva:  Membrana de cauciuc, montata pe un inel suplu, care se plaseaza pe fundul vaginului astfel incat acopera colul uterin. O diafragma trebuie prescrisa de catre un medic; inserarea ei necesita un scurt instructaj. Diafragma trebuie sa fie unsa cu o crema spermicida inaintea fiecarui raport sexual si apoi lasata pe loc timp de 6 pana la 8 ore, dar niciodata mai mult de 24 ore. Dupa utilizare ea trebuie sa fie spalata, clatita, uscata, pudrata cu talc si pastrata la adapost de praf. Asociata cu un spermicid, diafragma este un bun contraceptiv: daca instructiunile de utilizare sunt respectate, indicele de esec este de 3%. Pentru a fi eficace, diafragma contraceptiva trebuie sa fie perfect adaptata anatomiei utilizatoarei; orice modificare corporala importanta (slabire, luare in greutate, nastere) necesita un control medical pentru ajustarea sa si, uneori, inlocuirea sa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Diafragn - enciclopedia universala

Diafragn:  Membrana musculotendinoasa care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala. Diafragmul are forma unei boite neregulate care se implanteaza prin baza sa pe conturul orificiului inferior al toracelui. Diafragmul, contractandu-se in timpul inspiratiei, creste diametrul toracelui si usureaza respiratia. Orificiile diafragmului, in particular orificiul esofagian, pot fi deschise anormal de mult si pot lasa sa treaca o parte din stomac prin muschiul diafragmului: aceasta se numeste hernie hiatala. Contractii spasmodice repetate si involuntare ale diafragmului, urmate de o inchidere brusca a glotei care opreste sosirea aerului, provoaca un sughit ceea ce produce sunete caracteristice, in sfarsit, o leziune a nervilor frenici antreneaza o paralizie diafragmatica, care impiedica plamanii sa se destinda complet in timpul inspiratiei; o radiografie toracica arata atunci ascensiunea unei cupole diafragmatice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 58 59 60

61

62 63 64 »
«

»