´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 62

Diagnostic (diagnosticare) - enciclopedia universala

Diagnostic (diagnosticare):  Etapa a actului medical care permite identificarea naturii si cauzei afectiunii de care este afectat un pacient. Un diagnostic se stabileste in mai multe etape. Diagnosticul propriu-zis cuprinde un examen clinic: intretinerea unei discutii cu pacientul, care permite urmarirea istoricului bolii, precizarea antecedentelor familiale, chirurgicale, ginecologice, igiena si modul de viata, si un examen fizic, general sau orientat, in continuarea discutiei. La capatul consultatiei, examenul clinic poate fi completat prin examene paraclinice sau complementare, necesitand eventual o spitalizare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Diagnostic preimplantator - enciclopedia universala

Diagnostic preimplantator:  Identificarea unei anomalii genetice la un embrion multumita tehnicilor de fecundatie in vitro si de biologie moleculara. Diagnosticul preimplantator se adreseaza cuplurilor care doresc un copil si care au dat deja nastere unuia sau mai multor copii afectati de o boala genetica grava si incurabila. Dupa ce s-a realizat o fecundatie in vitro si inainte de transferul embrionilor in uterul mamei, o celula din fiecare embrion este prelevata si analizata cu scopul de a detecta anomalia genetica respectiva. Se introduc in uterul femeii doar embrionii lipsiti de anomalie genetica. Diagnosticul preimplantator este practicat in centre foarte specializate. Din cauza riscului unei derive eugenice (preselectia indivizilor "celor mai buni"), autorizarea fecundatiei in vitro face obiectul unor consultari pe plan legislativ in majoritatea tarilor Europei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dializa - enciclopedia universala

Dializa:  Tehnica vizand suplinirea unei functii renale prabusite, prin eliminarea concomitenta a excesului de apa din organism si a produselor rezultate din metabolism aflate in sange. Rolul principal al rinichiului este acela de a mentine in organism un echilibru in electroliti (sodiu, potasiu, calciu) si in apa, precum si de a elimina produsele rezultate din metabolism (uree, acid uric). Atunci cand functia renala este perturbata, brutal (insuficienta renala acuta) sau progresiv (insuficienta renala cronica), aceste procese sus-mentionate sunt puse in dificultate: se impune atunci efectuarea unei dialize. Exista doua metode de dializa: hemodializa si dializa peritoneala. Ambele fac apel la o membrana semipermeabila, artificiala pentru hemodializa si naturala (peritoneul) pentru dializa peritoneala. Aceasta membrana actioneaza ca un filtru intre sangele pacientului si dializat, asa cum se numeste solutia a carei concentratie este adaptata fiecarui bolnav, dupa gradul de epurare care se doreste a fi obtinut, si al carei rol este indeosebi acela de a antrena substantele toxice acumulate in sange. Schimburile intre dializat, preparat dinainte, si sange se produc printr-o membrana, dupa doua mecanisme: difuzia si ultrafiltrarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dializa peritoneala - enciclopedia universala

Dializa peritoneala:  Tehnica de dializa utilizand ca membrana de schimb si filtrare un invelis intern al corpului, peritoneul. Peritoneul (membrana cu strat dublu care captuseste cavitatea abdominala si organele pe care aceasta le contine si care are una dintre fete parcursa de numeroase capilare sangvine) este utilizat ca sistem natural de filtrare in decursul acestei tehnici de epurare extarenala. Schimburile de apa si de substante dizolvate (sodiu, potasiu, calciu) se efectueaza atunci intre sangele continut in capilarele peritoneale si dializat, preparat in prealabil intr-un saculet de plastic; acest dializat este introdus in cavitatea peritoneala printr-un cateter de silicon implantat chirurgical in peretele abdominal, servind, de asemenea, si la evacuarea dializatului. Introducerea dializatului in cavitatea peritoneala si golirea sa sunt usurate prin utilizarea masinilor automate. Odata difuzat, dializatul este aruncat si inlocuit cu un dializat proaspat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 59 60 61

62

63 64 65 »
«

»