Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 63

Dialog - enciclopedia universala

Dialog:  (din 1968) - Iasi, lunar. Revista studenteasca de cultura editata pana in 1989 de Comitetul UASCR Iasi, apoi de Asociatia Studentilor. Director fondator Alexandru Calinescu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dialogul - enciclopedia universala

Dialogul:  Forma de comunicare intre doua sau mai multe persoane care isi transmit informatii cu diverse scopuri. Forma cea mai frecventa a dialogului este conversatia cotidiana. Replica este interventia in dialog a unui participant. Schimbul a cel putin doua replici este unitatea de baza a dialogului. Regulile dialogului sunt: cooperarea, cantitatea, calitatea, relevanta, politetea (negativa sau pozitiva), tactul, aprobarea, modestia sau simpatia. Structura dialogului poate fi: local, intrebare

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dialogul literar - enciclopedia universala

Dialogul literar:  Este modalitatea literara care consta din alternarea replicilor a doua sau mai multe personaje dintr-o opera literara, de obiciei epica sau dramatica. Este folosit pentru a pune in scena istoria (reprezentarea). Ex Moara cu noroc de Ioan Slavici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Diaree - enciclopedia universala

Diaree:  Emisie, acuta sau cronica, de scaune foarte frecvente. Diareea acuta este o emisie de scaune lichide si frecvente este caracterizata printr-un debut brutal si o durata limitata. Diareele acute sunt provocate de germeni, paraziti sau virusuri. Ele se contracteaza prin ingestia apei sau a alimentelor infectate sau prin transmiterea fecalelor contaminate la gura prin intermediul mainilor. Unele cazuri de diaree infectioasa, in majoritate de origine microbiana, sunt contagioase prin transmisie orofecala directa sau indirecta; cea mai cunoscuta forma este toxiinfectia alimentara care afecteaza mai multe persoane pornind de la un aliment contaminat. Sindromul dizenterie (scaune mucoase si sangvinolente) este o varianta severa a diareei acute. Pericolul unei diaree acute tine, in principal, de riscul de deshidratare, indeosebi crescut la sugari si la persoanele fragile. Tratamentul consta intr-o hidratare masiva si din tratarea cauzei. Adesea este util sa nu se franeze o diaree prea devreme, pentru a facilita eliminarea germenilor. Diareea cronica este o emisie de scaune lichide si frecvente se intinde pe o perioada care depaseste trei saptamani. Diareea cronica poate fi legata de o leziune a peretelui intestinal (tumora, boala inflamatorie), de un fenomen de malabsorbtie (intoleranta la gluten), de o hiperactivitate a tranzitului intestinal (rezultand dintr-o hipertiroidie) sau de o secretie patologica a epiteliului intestinal (diaree secretorie). In cursul diareei cronice, riscul de subnutritie este important. Tratamentul este intai de toate cel al cauzei. Simultan trebuie asigurata o realimentare corecta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 60 61 62

63

64 65 66 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct