´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 68

Dieta - enciclopedia universala

Dieta:  Abtinere temporara, totala sau partiala, de a consuma alimente din motive personale sau terapeutice. Dietele se clasifica in trei categorii. Dieta absoluta consta in neabsorbirea nici de alimente, nici de bauturi pe cai naturale. In acest caz, aporturile esentiale organismului sunt furnizate sub forma diferitelor solutii administrate prin perfuzii intravenoase. Dieta hidrica consta in absorbtie doar de apa astfel incat sa nu se aduca organismului calorii si destinata deci provocarii unei pierderi de greutate. Adaptarea organismului la astfel de practici provoaca, in general, efectul invers celui dorit: incetinirea metabolismului, provocata de dieta, persista si dupa intreruperea ei, iar pacientul recastiga intreaga greutate pierduta, chiar si in plus, dupa reluarea alimentatiei. Dieta proteica limiteaza alimentatia la proteine. Acest tip de regim necesita o functiune renala perfecta, in caz contrar ea dovedindu-se foarte periculoasa. Doar medicul o poate prescrie. Dietele sunt putin prescrise de medici: de fapt, excluderea unuia sau mai multor tipuri de alimente genereaza frustrari si carente si rar produc pe termen lung efectele asteptate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dieta - enciclopedia universala

Dieta:  Veche adunare politica in unele state din centrul si rasaritul Europei, organ de reprezentare a starilor privilegiate (ex. Dieta Transilvaniei).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dietetica - enciclopedia universala

Dietetica:  Studiu al alimentatiei. Dietetica include cunoasterea valorii nutritive a alimentelor si a transformarii lor in decursul gatirii si conservarii. Ea permite sa se stabileasca regimuri alimentare adaptate necesitatilor subiectilor sanatosi sau bolnavi. Astfel, un copil atins de boala celiaca (intoleranta la gluten) va trebui sa primeasca aporturile energetice necesare cresterii sale, tinand cont de alimentele care ii sunt interzise (ovaz, grau, orz, secara). In cadrul ingrijirii subiectilor obezi sau care prezinta o supraincarcare ponderala, dietetica va permite stabilirea unui regim hipocaloric, dar echilibrat, care sa nu provoace carente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dietilstilbestrol - enciclopedia universala

Dietilstilbestrol:  Medicament estrogen puternic, prescris din 1 946 pana in 1977 femeilor gravide pentru a preveni avorturile spontane si pentru a trata hemoragiile din timpul sarcinii. Dupa 1977, dietilstilbestrolul, comercializat sub denumirea de Distilbene, nu mai este utilizat datorita riscurilor pe care acesta il genereaza pentru copil, riscuri ale caror consecinte au ca perioada de manifestare, in cea mai mare parte, perioada cuprinsa intre 1990 si 2010. Pentru baieti, consecintele, minime, privesc aparatul genitourinar (malformatii ale uretrei), dar fetele pot prezenta anomalii ale colului si corpului uterin capabile sa antreneze sterilitatea. Atunci cand aceste femei, la randul lor, sunt gravide, ele intampina un risc mai ridicat de avort spontan, de sarcina extrauterina si de nastere prematura. De altfel, riscul cancerului de vagin este mai ridicat la ele. Supravegherea copiilor nascuti din mame care au fost tratate cu dietilstilbestrol in timpul sarcinii permite prevenirea, intr-o oarecare masura, a aparitiei unor riscuri legate de acest medicament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 65 66 67

68

69 70 71 »
«

»