Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 71

Diferite tipuri de dermita ortoergica - enciclopedia universala

Diferite tipuri de dermita ortoergica:  Dupa evolutia lor, acuta sau cronica, dermitele ortoergice se claseaza in doua categorii. In forma acuta, semnele sunt acelea de durere sau de senzatii de arsura adesea intense, o roseata, bule (mici proeminente cutanate umplute cu lichid), chiar zone de necroza (pata negricioasa din cauza mortii celulelor) cu escare. In forma cronica, legata adesea de manipularea profesionala a unei substante prost tolerate, pielea este uscata, fisurata sau ingrosata in unele locuri, uneori dureroasa. Tratamentul consta in curatarea pielii cu ser fiziologic in faza acuta si in utilizarea exclusiva a sapunurilor dermatologice speciale in faza cronica, precum si in aplicarea de produse grase. Prevenirea consta in suprimarea contactului cu substantele responsabile, de exemplu, aplicand creme izolante sau punand manusi inainte de a le manipula.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Difosfonat - enciclopedia universala

Difosfonat:  Medicament utilizat in tratamentul bolilor osoase si al anomaliilor privind calciul sangvin. Difosfonatii actioneaza prin inhibarea activitatii osteo-clastelor, celule osoase a caror functie consta in rezorbtia osului. Indicatiile difosfonatilor sunt foarte precise: boala lui Paget (boala a oaselor cu deformatii), osteoporoza (fragilitate osoasa) din cauza menopauzei si complicatiei sale ca fractura vertebrala, hipercalcemia (cresterea nivelului calciului sangvin) grava si consecutiva unui cancer. Administrarea se face prin injectare, numai in mediu spitalicesc, sau pe cale orala. Efectele nedorite eventuale sunt tulburari digestive (greturi, diaree) sau febra.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Difterie - enciclopedia universala

Difterie:  Boala infectioasa (toxiinfectie) contagioasa, cauzata de bacilul lui Klebs-Loffler, Corynebacterium diphteriae. Difteria afecteaza mai ales copiii si se transmite pe cale aeriana apropiata (saliva); ea poate fi transmisa de catre un bolnav sau de catre un purtator sanatos (subiect imunizat care gazduieste germenele). Astazi ea a disparut practic din tarile occidentale datorita vaccinarii sistematice, dar persista in tarile in curs de dezvoltare si reprezinta intotdeauna un risc serios pentru calatorul nevaccinat. Bacilul lui Klebs-Loffler actioneaza in mod dublu, pe de o parte se multiplica local, la nivelul faringelui, iar pe de alta parte elaboreaza o toxina care afecteaza miocardul si sistemul nervos. Dupa o incubare de 1-7 zile, difteria se manifesta printr-o angina subfebrila, asociata cu o inflamatie a ganglionilor submaxilari si cu o oboseala mare. Examinarea gatlejului arata false membrane lucioase sau cenusii, mai mult sau mai putin intinse pe amigdale si pe valul palatin. Diagnosticul se bazeaza pe examenul clinic si pe o prelevare din gatlej pentru a depista germenele. In tarile occidentale, o angina cu false membrane corespunde de cele mai multe ori unei boli benigne, mononucleoza infectioasa. Tratamentul totusi trebuie sa fie prescris de urgenta, fara a astepta rezultatul analizei, care poate fi confirmat prin reactia Schick (intra-dermoreactie care permite decelarea subiectilor neimunizati). Tratamentul consta dintr-o injectie de ser antidifteric, inclusiv, in caz de indoiala, la un subiect deja vaccinat, si din administrarea de antibiotice (penicilina, macrolid). Bine ingrijita, boala evolueaza favorabil, iar bolnavul inceteaza sa mai fie contagios dupa cateva zile de tratament cu antibiotice. In absenta tratamentului, infectia faringelui ia aspectul unei angine maligne, cu false membrane intinse si hemoragice, cu paralizia valului palatin, paloare intensa a fetei, pseudoprezbitie (tulburare de acomodare vizuala). O alta forma grava este crupul, afectarea laringelui obstruat de membrane, antrenand o disfonie (tulburare a emisiei sunetelor), o jena respiratorie la inspiratie, chiar o asfixie care poate necesita o traheotomie. Alta complicatie a difteriei, miocardita (inflamatia muschiului cardiac, cu tulburari de ritm, cu extrasistole, bloc auriculoventricular) trebuie sa fie cautata in toate cazurile. Spre a treizecea zi a debutului bolii pot aparea semne nervoase, cu paralizie periferica a membrelor si cu afectarea muschilor respiratori, provocand treptat o insuficienta respiratorie acuta. Totalitatea acestor manifestari antrena candva moartea; reanimarea respiratorie a dus la ameliorarea pronosticului acestei boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Difuziune culturala - enciclopedia universala

Difuziune culturala:  Raspadirea valorilor spirituale dintr-o anumita zona spre alte spatii istorice, pe care le influenteaza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 68 69 70

71

72 73 74 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct