´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 73

Dihorul - enciclopedia universala

Dihorul:  are blana cafenie si se adaposte ste in arbori scorburosi sau in vizuini parasite de alte animale. Dihorul este mai activ noaptea si mananca tot ce gaseste: insecte, soareci, pasari mici, frunze si radacini. Este un animal pe care este mai bine sa nu-l deranjezi! Ii este caracteristic faptul ca poate proiecta asupra inamicului un jet de lichid urat mirositor produs la baza cozii sale. Poate sa-si orienteze jetul cu o precizie uluitoare pana la o distanta de 3 metri si ca mirosul sau este atat de puternic incat poate fi purtat de vant aproape pana la 1 km. Pentru a-si proiecta lichidul, el se asaza intr-o pozitie de U, astfel incat sa indrepte spre inamic atat capul, cat si coada. Este vorba de o arma redutabila si pradatorii au tendinta de a-l evita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dihorul comun (Putorius putorius) - enciclopedia universala

Dihorul comun (Putorius putorius):  Mai este denumit si dihorul de casa sau dihorul puturos. La noi se intalneste pretutindeni, din zonele mai joase montane si pana la campie. Dihorul este considerat spaima gospodariilor din cauza pagubelor pe care le poate face in randul pasarilor domestice, in special a puilor acestora. Daca gaseste o bresa catre adapostul pasarilor, nu se multumeste cu o singura captura ci omoara toate pasarile pe care mai apoi le care, una cate una, catre barlogul lui. Totusi, dihorul aduce si avantaje gospodariilor prin faptul ca reduce drastic populatiile de soareci si sobolani din zona. Este considerat un animal foarte curajos care nu da inapoi nici in fata unor animale mult mai mari precum vulpile sau cainii. Desi este denumit si dihorul de casa, acesta este des intalnit si in afara asezarilor umane. Prefera terenul accidentat, versantii, gramezile de piatra dar poate fi intalnit si in zonele deschise in apropierea coloniilor de popandai. Cand se stabileste in apropierea gospodariilor poate fi intalnit in podul caselor parasite si a grajdurilor sau in fanete sau gramezi de resturi vegetale neumblate. In Romania mai traiesc doua specii de dihori care traiesc doar in Dobrogea; dihorul de stepa (Putorius eversmani) si dihorul pestrit (Vormela peregusna). Dihorul are corpul alungit, zvelt, cu picioare scurte, gatul gros, capul mic si urechile rotunjite. Botul, zona din spatele ochilor si varful urechilor sunt albe. Coada este relativ lunga si putin stufoasa. Culoarea generala este brun-inchis, cu nuante mai deschise in zona mediana. Mirosul neplacut, greoi, care aduce oarecum cu cel de usturoi, este dat de un lichid secretat de niste glande aflate in zona posterioara. Nu exista diferente majore intre mascul si femela. Dihorul poate ajunge la o lungime de 35-40 cm la care se adauga lungimea cozii de aproximativ 20 cm. Greutatea variaza intre 0,8 si 1,5 kg. Durata de viata este de 8-10 ani. Dihorul se hraneste in principal cu soareci si sobolani insa poate fi considerat un oportunist care nu refuza nici pasari, oua, iepuri si chiar pesti, reptile si insecte. De obicei isi procura hrana pe timpul noptii iar ziua doarme sau se joaca in apropierea vizuinii. Dihorii se reproduc o singura data pe an. Imperecherea are loc in perioada martie-iunie si dupa o perioada de gestatie de 40 de zile, femela fata 4-8 pui care sunt lipsiti de vedere timp de doua saptamani. Dupa 2-3 luni puii sunt intarcati iar anul urmator sunt apti pentru a intemeia o noua familie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dijma - enciclopedia universala

Dijma:  Dare care reprezenta a zecea parte din produsele principale, perceputa de stapanii feudali de la producatorii directi; (mai tarziu) forma de renta funciara feudala, care consta in cedarea de catre taran proprietarului funciar a unei parti din productia obtinuta de pe bucata de pamant primita de la acesta spre a fi lucrata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dik-Dik - enciclopedia universala

Dik-Dik:  are o lungime de 60 cm si inaltimea de 35 cm, fiind una dintre cele mai mici antilope din lume. Numele ii vine de la micile strigate pe care le scoate atunci cand este nelinistita. Poate scoate si sunete foarte ascutite. Este un animal timid care o ia la fuga prin salturi in zig-zag la cel mai mic zgomot suspect. Doar masculul are coarne. Spre deosebire de multe antilope, dik-dik nu este apreciata de oameni pentru carnea sa si, ca atare, ea nu este tulburata de vanatori. Pe de alta parte, atunci cand este urmarita de un pradator, talia mica ii permite sa se strecoare prin desisurile spinoase, ceea ce ii descurajeaza frecvent pe urmaritorii sai! Din aceasta cauza, ea traieste in special in regiunile maracinoase ale savanei. In ciuda acestui avantaj, este totusi foarte prudenta si asteapta caderea noptii pentru a iesi sa-si caute hrana. Ea paste iarba si frunze de acacia si se hraneste de asemenea cu fructe care ii asigura cea mai mare parte a apei de care are nevoie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 70 71 72

73

74 75 76 »
«

»