Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 82

Directie neutra - enciclopedia universala

Directie neutra:  Situatie in care masina se afla in curba iar unghiurile de alunecare in fata si in spate au aproximativ aceeasi valoare. Desi aparent pare o stare de echilibru ideala, directia neutra nu ofera o stabilitate la fel de mare precum o usoara subvirare, la care deriva este mai mare la rotile din fata decat la cele din spate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Directorat - enciclopedia universala

Directorat:  Forma de guvernare si regim politic care a existat in Franta (1795-1799); format din cinci membri (directori). In urma loviturii de stat a lui Bonaparte (1799), Directoratul este rasturnat si se instaureaza Consulatul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dirijism - enciclopedia universala

Dirijism:  Politica de interventie si de conducere a economiei de catre stat. Exercitat in mod autoritar asupra intregii dinamici a vietii economice in tarile comuniste, el si-a gasit o aplicare partiala si in multe tari cu economie de piata, prin controlul si planificarea de catre stat a dezvoltarii sistemului de productie si comert. Un exemplu de dirijism a fost in SUA New Deal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Disartrie - enciclopedia universala

Disartrie:  Dificultate a vorbirii nelegata de o atingere a organelor de fonatie (limba, buze, val palatin etc.) sau de comanda nervoasa a acestor organe. Exista doua mari tipuri de disartrie, care difera fiziologic: tipul paralitic si tipul neparalitic. Disartriile paralitice sunt consecinte ale unei atingeri directe a muschilor (miastenie), unei atingeri a bulbului rahidian (scleroza laterala amiotrofica) sau a unor leziuni bilaterale ale cailor care merg de la cortex la bulb. In acest ultim caz se vorbeste de sindromul pseudobulbar; el se intalneste, de exemplu, in accidentele vasculare cerebrale multiple si la scleroza in placi. Disartriile neparalitice sunt consecinte ale unor atingeri ale encefalului in decursul bolilor neurologice (leziuni ale cerebelului, boala lui Parkinson, coree, atetoza). Semnele exacte depind de boala in cauza. In atingerile cerebelului, de exemplu, debitul este lent si sacadat; in cursul bolii lui Parkinson, vocea este de intensitate mica si monotona; in coree si in atetoza, ea este ragusita si fortata, cu variatii excesive de putere. Unele disartrii sunt ameliorate prin orto-fonie (reeducarea vocii). Mai general, tratamentul lor este cel al bolii in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 79 80 81

82

83 84 85 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct