´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 83

Disc intervertebral - enciclopedia universala

Disc intervertebral:  Structura anatomica rotunjita si plata, constituita dintr-un tesut cartilaginos, reunind vertebrele si jucand intre ele un rol de amortizor. Fiecare disc intervertebral este format dintr-o parte periferica, anulusul, un inel puternic de fibre care adera bine la vertebre si asigura stabilitatea coloanei vertebrale, si dintr-o parte centrala, gelatinoasa si elastica, nucleus pulposus (nucleu gelatinos sau mucos), compus dintr-un lichid foarte vascos sub presiune, care absoarbe si repartizeaza socurile. Ca urmare a unui accident sau a unor eforturi repetate, anulusul se poate fisura. Lumbago acut este consecutiv infiltrarii nucleului gelatinos in aceasta fisura. Daca nucleul gelatinos traverseaza toata grosimea anulusului, aceasta antreneaza formarea unei hernii discale care poate declansa, daca este comprimata radacina unui nerv sciatic, o sciatica. La copil si la adolescent, nucleul poate perfora placa cartilaginoasa a unei vertebre si poate provoca o hernie intraspongioasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Discartroza - enciclopedia universala

Discartroza:  Atingere degenerativa a discului intervertebral legata de o artroza vertebrala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Discografie - enciclopedia universala

Discografie:  Examen radiologie care permite observarea discurilor intervertebrale. O discografie este practicata, in principal, in caz de lombalgie rebela la tratament. Examenul necesita o spitalizare si se desfasoara in sala de radiologie. Dupa anestezie locala, medicul injecteaza produsul iodat de contrast in centrul discului. Injectarea poate provoca o durere pacientului, ceea ce permite detectarea discului lezat. Medicul realizeaza atunci clisee radiografice ale rachisului lombar, sub diferite unghiuri. Examenul dureaza aproximativ 30 de minute. Este recomandabil ca bolnavul sa ramana asezat la orizontala timp de 24 de ore, pentru a evita cat mai mult posibil revenirea lombalgiei. Discografia nu provoaca nici un efect secundar, daca nu redesteapta o durere lombara sau o alergie la iod.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Discontinuitatea Mohorovici - enciclopedia universala

Discontinuitatea Mohorovici:  este adancimea, la care viteza raspandirii undelor longitudinale cresc brusc de la 5-6 km/sec. la 8 km/sec. Sub muntii inalti hotarul lui Mohorovici coboara la 80 km, sub campii e de 30-40 km, iar sub fundul oceanelor - de 10 km.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 80 81 82

83

84 85 86 »
«

»