´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 84

Discromatopsie - enciclopedia universala

Discromatopsie:  Alterare a vederii culorilor. Discromatopsiile pot fi congenitale sau dobandite. Discromatopsiile congenitale sunt de origine ereditara si afecteaza, in principal, barbatii (8% fata de doar 0, 45% pentru femei). Transmiterea lor este, in fapt, legata de sex si de cromozomul X Culoarea este perceputa de ochi multumita conurilor retinei, a caror alterare antreneaza o discromato-psie. Printre subiectii atinsi, se deosebesc cei care nu percep nici o culoare, ci doar variatiile de luminozitate, si cei care confunda anumite culori (persoanele afectate de daltonism, de exemplu). Discromatopsiile dobandite constituie adesea semnul deosebit de precoce al unei atingeri a sistemului de receptie oculara (coroida, retina si nerv optic). Discromatopsiile care se refera la rosu si verde insotesc adesea atingerile nervului optic, in timp ce acelea care se refera la galben si albastru sunt asociate adesea cu inflamatii ale coroidei si ale retinei. Discromatopsiile sunt depistate prin doua tipuri de teste. Testele de clasare sau de asortare cuprind, in principal, testul lui Famsworth, care consta in randuirea, intr-o ordine ceruta, a unor esantioane colorate, de tonalitati foarte apropiate. Testele de confuzie sunt reprezentate prin atlasul lui Ishihara, constituit dintr-un fond de pastile colorate pe care se reliefeaza o cifra compusa din pastile de o culoare diferita. Pacientul a carui vedere este normala vede distinct cifrele, in timp ce pacientul afectat de discromatopsie nu este capabil de acest lucru. Nu poate fi avut in vedere decat in discromatopsiile dobandite si consta in tratamentul cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Discromie - enciclopedia universala

Discromie:  Orice modificare a culorii normale a pielii, cauzata de o boala dermatologica sau caracteristica unei alte boli a organismului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Discul de frana - enciclopedia universala

Discul de frana:  Frana foloseste un rotor in forma de disc si etriere care tin placutele de frana. Rotorul este atasat butucului de roata si se invarte odata cu el. Etrierele sunt fixe. Atunci cand pedala de frana este apasata, etrierele exercita presiune asupra rotorului. Placutele de frana incetinesc rotorul ori de cate ori este nevoie. Majoritatea masinilor folosesc discuri de frana la rotile din fata. Discurile de frana rezista la caldura si isi pot pastra puterea de franare mult mai bine decat franele cu tambur

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Discul Secchi - enciclopedia universala

Discul Secchi:  instrument de forma unui disc de culoare alba cu care se masoara transparenta apei marine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 81 82 83

84

85 86 87 »
«

»