´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 85

Discursul - enciclopedia universala

Discursul:  Rrelatarea unui eveniment sau a unei serii de evenimente si implica instantele comunicarii narative, un narator, un cititor si un mod de a face cunoscute evenimentele si personajele. Discursul este o expunere orala sau scrisa a unei teme in fata unui auditoriu cu scopul de a-l convige, de a-l emotiona. Discursul de receptie este un discurs academic sustinut de catre un membru nou ales, in fata celorlalti membrii ai Academiei. Se rosteste o singura data in viata. Foloseste un anumit tip de stil retoric. Primeste, intotdeauna, un discurs de raspuns, care imbina elogiul cu polemica eleganta. Discursul reprodus poate fi dialogul intre personaje sau monologul unui personaj. Este forma cea mai mimetica, prin care este redat discursul personajelor fara nici o modificare, in stil direct sau prin vorbire directa. Discursul retoric este unul din primele procedee prin care naratiunea: iese din relatarea in stil indirect; introduce in text planul personajului; are, de obiciei, marcile formale ale unei exprimari orale adresate: constructii retorice (interogatii, exclamatii, imprecatii), fraze scurte sau eliptice, aluzia, livrescul, enumeratia, etc. Discursul transpus este trecerea cuvintelor unui personaj in vorbire indirecta. Naratorul reproduce discursul personajelor in stil indirect sau vorbire indirecta. Marcile discursului transpus sunt verbele declarative prin care naratorul introduce replicile personajelor la persoana a III-a, comprimandu-le, interpretandu-le.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Disectie - enciclopedia universala

Disectie:  Operatie care consta in separarea metodica si in individualizarea diferitelor parti ale unui organism.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Disectie aortica - enciclopedia universala

Disectie aortica:  Ruptura longitudinala a tunicii medii a peretului arterial al aortei. O disectie aortica survine adesea chiar la inceputul aortei, dupa ruptura peretelui sau intern deasupra valvelor sigmoide aortice. Disectia aortica conduce la existenta a doua canale: adevaratul canal prin care sangele curge in conditii normale si cel fals, creat prin disectia peretelui arterial. In general, exista un teren arterial deosebit: subiectii suferind de ateroscleroza sau prezentand anomalii de constitutie a fibrelor elastice (boala lui Marfan), cand o hipertensiune arteriala severa s-a instalat de multa vreme sau dupa un traumatism toracic important. Bolnavul se plange de dureri toracice cu apritie brutala, intense, chiar insuportabile, al caror sediu se deplaseaza pe masura extinderii disectiei. Diagnosticul trebuie stabilit rapid, multumita anumitor examene complementare ca radiografia toracelui, ecografia cardiaca, mai ales pe cale transesofagiana, scanografia, arteriografia sau imageria prin rezonanta magnetica (INR.). Riscul principal este ruperea arterei disecate in pericard sau in alte parti ale toracelui, cu hemoragie interna uneori fulgeratoare. Este necesara spitalizarea de urgenta. Acesta consta in inlocuirea chirurgicala a partii de aorta atinsa de disectie printr-o proteza, reimplan-tand la nevoie ramurile create ale partii de inlocuit de proteza. O alta tehnica se bazeaza pe folosirea unor lipiciuri speciale, zise biologice, pentru sudarea constituentilor peretelui arterial disecat. In sfarsit, in anumite localizari, chirurgia nu este indispensabila, tratamentul hipertensiunii arteriale putand fi de ajuns pentru evitarea extinderii disectiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Disembrion - enciclopedia universala

Disembrion:  Tumora benigna sau maligna care se dezvolta pe seama celulelor embrionare, ramase prezente in organism, si care este capabila sa dea nastere la diferite tipuri de tesuturi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 82 83 84

85

86 87 88 »
«

»