´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 87

Disglobulinemie - enciclopedia universala

Disglobulinemie:  Anomalie cantitativa sau calitativa a globulinelor, unul dintre grupurile de proteine ale sangelui. Cele mai multe dintre disglobulinemii sunt benigne si cresc ca frecventa o data cu varsta. Ele se traduc, in general, printr-un sindrom inflamatoriu important (crestere puternica a vitezei de sedimentare). Disglobulinemiile monoclonale izolate, zise benigne, ale subiectului varstnic, fara sindrom inflamator, nu necesita decat o supraveghere regulata. Atunci cand o disglobuli-nemie atesta o boala a sangelui, tratamentul se confunda cu cel al bolii in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dishidroza - enciclopedia universala

Dishidroza:  Forma de eczema caracterizata prin vezicule care apar pe maini si pe picioare. Dishidroza, foarte frecventa, nu are intotdeauna o cauza cunoscuta. Uneori ea este consecinta unei infectii cu o bacterie sau cu o ciuperca microscopica. In alte cazuri, este vorba de o alergie prin contactul prelungit sau repetat cu o substanta precisa (nichelul, de exemplu). Ea poate, de asemenea, sa fie legata de o perturbatie psihologica. Boala se manifesta mai intai prin inrosirea palmelor mainilor, a plantei piciorului si a fetelor laterale ale degetelor de la maini si de la picioare. Apoi apar vezicule. Aceste leziuni se asociaza cu mancarimi. Dishidrozele fara cauza cunoscuta au adesea o evolutie sezoniera, recidivand in fiecare primavara sau in fiecare toamna. In primul rand, este cel al bolii in cauza daca ea este cunoscuta, asociind aplicarea de antiseptice si de antiinflamatoare (corticosteroizi cutanati, paste pe baza de sulfat de cupru sau de suflat de zinc). Un tratament general pe baza de antihistaminice poate fi util.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Disimulare - enciclopedia universala

Disimulare:  Actiune prin care un subiect cauta in mod deliberat sa ascunda altuia o stare sau un fapt. Disimularea patologica constituie "un scut" in cursul relatiilor subiectului cu altii. In acest caz disimularea se inrudeste cu teama, cu tagaduirea, chiar cu simularea. Pentru a evita sa-i fie descoperit un simptom socotit rusinos (delir, idei fixe, ritualuri nevrotice, toxicomanie) sau pentru a se sustrage consecintelor unei incalcari pe care a comis-o (act pervers, delincventa etc.), disimulantul practica evitarea (cauta sa schimbe subiectul, raspunde pe alaturi), portite de scapare (uzeaza de subterfugii, de justificari), banalizarea (minimalizeaza impactul actului sau), chiar pseudocriticarea propriei persoane (promite sa se indrepte). Disimularea unui proiect sinucigas este frecventa la deprimatii melancolici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Disjunctie - enciclopedia universala

Disjunctie:  (Disjunctio = separare) a doua propozitii p si q este propozitia pvq = p sau q (este adevarata cand cel putin una din propozitii este adevarata).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 84 85 86

87

88 89 90 »
«

»