´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 88

Diskinezie - enciclopedia universala

Diskinezie:  Anomalie a activitatii musculare tra-ducandu-se prin aparitia unor miscari anormale sau printr-o jena in miscarile voluntare conferindu-le un aspect anormal. In practica, termenul se utilizeaza intr-un sens mult mai restrans: miscarile anormale care predomina fata, gatul si trunchiul. Cauza cea mai frecventa este luarea de medicamente neuroleptice. Tratamentul consta, in principal, in renuntarea la medicamentul in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Diskinezie rectala - enciclopedia universala

Diskinezie rectala:  Tulburare a evacuarii rectale. O diskinezie rectala, care poate indica o anomalie functionala sau leziuni anorectale, impune un examen endoscopic. Tratamentul este legat direct de cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dislexie - enciclopedia universala

Dislexie:  Dificultate de a invata cititul si scrisul, in afara oricarei deficiente intelectuale si senzoriale si oricarei tulburari psihiatrice. Dislexia afecteaza aproximativ 8-10% dintre copii, baietii fiind de trei ori mai mult atinsi decat fetele. Cauzele recunoscute actualmente pentru dislexie sunt fie genetice (frecventa semnificativ ridicata a tulburarilor de limbaj oral si scris in unele familii), fie dobandite (boli care afecteaza dezvoltarea cerebrala in timpul sarcinii). Dupa o perioada care merge de la cateva luni pana la un an de deprindere a cititului, copilul dislexie citeste inca foarte lent, dificil, laborios, nu automat greseli fonetice, litere sau silabe inversate, omise, inlocuite, confundate, cuvinte schimbate etc. Aceleasi dificultati exista la ortografie . Textul citit este adesea prost inteles. Copilului ii place sa mearga la scoala; in cele mai multe cazuri el este bun la calcule, dar evita scrisul si lecturile prelungite la toate materiile, chiar si enunturile de matematica. O evaluare medicopsihologica arata ca atat competentele intelectuale, cat si motivatia copilului sunt normale. In 30 pana la 50% din cazuri, acesta a prezentat tulburari de vorbire inaintea varstei de 4 ani. Adesea, dislexia este nedepistata si prost identificata. Parintii, profesorii si medicii trebuie deci sa fie vigilenti. Teste de vorbire, de citire si de ortografie, efectuate in prezenta unui ortofonist, permit confirmarea diagnosticului. Sedintele de reeducare ortofonica, prescrise de medicul curant, urmate o data cel mai adesea de doua ori pe saptamana timp de mai multe luni, permit mai degraba sa se compenseze dereglarea decat s-o vindece. Aptitudinile copilului dislexie (inteligenta, inclinatie pentru matematica, sport etc.) trebuie sa fie identificate in timpul scolaritatii sale. Atunci cand este diagnosticata si tratata suficient de devreme, o dislexie usoara sau medie permit o scolaritate normala, cu toate ca adesea dificila. Invers, o dislexie severa sau identificata tarziu poate sta la originea unor dificultati scolare mari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dislipidemie - enciclopedia universala

Dislipidemie:  Anomalie a nivelului de lipide din sange. Hiperlipidemiile (cresterea nivelului de lipide sangvine) sunt reprezentate, in principal, prin hipercolesterolemie, hipermicronemie si hipetrigliceridemie. Tratamentul consta dintr-un regim alimentar si, la nevoie, se bazeaza pe luarea de medicamente zise hipolipidemiante. Hipolipidemiile (micsorare a nivelului lipidelor sangvine) sunt urmarile unor importante insuficiente alimentare sau unor boli ale tubului digestiv care diminueaza absorbtia lipidelor alimentare. Aceste anomalii pur biologice n-au nici o consecinta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 85 86 87

88

89 90 91 »
«

»