Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 89

Dismenoree - enciclopedia universala

Dismenoree:  Menstruatie dureroasa. Dismenoreea afecteaza intre 30 si 50% dintre femeile aflate in perioada de activitate genitala si deranjeaza in mod important aproximativ 10% dintre ele. Ea poate aparea la inceputul vietii genitale (dismenoree primara) sau mai tarziu (dismenoree secundara). Dismenoreea pare sa fie consecinta unei anomalii a contractilitatii uterine, care ar avea mai multe explicatii: tulburare a vascularizarii uterine, exces de prostaglandine (substante secretate de catre numeroase tesuturi, intervenind in inflamatie si in contractiile uterine ale nasterii), tulburari hormonale sau psihologice, ereditate. O dismenoree primara poate sa fie cauzata de o anomalie privind forma sau pozitia uterului sau de un obstacol cervical in scurgerea sangelui. O dismenoree secundara este uneori consecinta unei infectii genitale cronice, a unei endometrioze, a unei boli ovariene, a unei ingustari a canalului cervical. Durerea variaza in functie de mai multe aspecte: sediul ei - ea este pelviana, dar iradiaza adesea in spate, catre vagin si catre rect; uneori, cuprinde tot abdomenul; data sa de aparitie in raport cu fluxul menstrual - atunci cand ea precede aparitia scurgerilor menstruale, se confunda cu sindromul premenstrual; la inceputul menstre-lor, ea traduce mai curand un obstacol in calea sangelui, ea poate, de asemenea, sa dureze pe toata perioada ciclului sau sa nu marcheze decat a doua jumatate a acestuia; tipul ei: ea poate sa fie spasmodica (colica amintind durerile de nastere) sau injunghietoare si continua; semnele care o insotesc, care sunt numeroase: tulburari digestive (greturi, varsaturi, diaree), dureri de cap, ameteli, pierderi ale starii de constienta. Durerea poate ceda la administrarea de antispasmodice sau de analgezice, dar medicamentele estroprogestative si antiprostaglandinele sunt, de asemenea, eficace. Totusi, doar cercetarea si tratarea cauzei permit inlaturarea dismenoreei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Disostoza - enciclopedia universala

Disostoza:  Malformatie congenitala grava si foarte rara a unuia sau mai multor oase. Transmiterea este adesea ereditara. In afara malformatiilor vizibile, uneori majore, ale regiunii in cauza (craniu alungit pe inaltime, degete de la maini si picioare fuzionate, pometi putin dezvoltati, maxilar prognat), semnele observate sunt tulburari senzoriale (cecitate, surditate), o epilepsie sau o intarziere mintala. Evolutia merge de la o extrema la alta, dupa tipul de disostoza: de la simpla malformatie, unica si stabila, la decesul survenind la cata va vreme dupa nastere. Nu exista un tratament curativ. In schimb, este posibila o prevenire sub forma unui sfat genetic acordat parintilor purtatori ai anomaliei cromozomiale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dispareunie - enciclopedia universala

Dispareunie:  Durere survenind la femeie in timpul raporturilor sexuale. In general, se deosebesc dispareuniile de penetrare sau superficiale, care survin de la inceputul patrunderii penisului in vagin, si dispareuniile profunde, resimtite in burta atunci cand penetrarea este completa. De altfel, o dispareunie poate fi primara (survenind de la primele relatii sexuale), sau secundara (aparitia ca urmare a unui eveniment marcant, o nastere, de exemplu). Cauzele unei dispareunii sunt fie organice, fie psihologice. Dispareunia este adesea de origine afectiva, putand atunci traduce un refuz al placerii sexuale, un fel de conduita de autopedepsire, sau un dezgust fata de partener. Daca este vorba de o cauza organica, tratarea ei duce la disparitia durerii. In caz de dispareunie de origine afectiva, este necesara interventia unei psiho-terapii, asociata sau nu cu unele tehnici de reeducare sexuala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dispepsie - enciclopedia universala

Dispepsie:  Senzatie de disconfort digestiv, aparand dupa masa. O dispepsie poate constitui simptomul unei boli organice: gastrita, tumora, boala a intestinului subtire sau a colonului. In absenta oricarei cauze organice, este un simptom de natura functionala, al carui mecanism este necunoscut. Dispepsia se traduce prin dureri abdominale, printr-o senzatie de greutate, printr-o incetineala a digestiei. Tratamentul este cel al cauzei, atunci cand ea este cunoscuta. In cazul frecvent al dispepsiei functionale, un tratament simptomatic (pansamente gastrice, antispasmodice) este adesea deceptionant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 86 87 88

89

90 91 92 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct