´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 90

Displazie - enciclopedia universala

Displazie:  Anomalie a dezvoltarii unui organ sau a unui tesut antrenand leziuni si o tulburare a functionarii. Unele displazii observate la mucoasele genitale, digestive, respiratorii sau la san, sunt considerate ca stari precanceroase si necesita, dupa caz, o supraveghere serioasa si un tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dispnee - enciclopedia universala

Dispnee:  Jena respiratorie resimtita de catre un bolnav, constatata sau nu de catre medic. O dispnee poate fi de origine bronhopulmonara, otorinolaringologica, neurologica, metabolica sau cardiaca. Printre cauzele bronhopulmonare se gasesc afectiunile bronsice (astm, bronsita cronica, prezenta unui corp strain sau a unei tumori pe bronhii), tulburarile pulmonare (edem acut, infectie sau tumora a plamanului, embolie pulmonara), anomalii ale pleurei (pleurezie, pneumotorax) sau ale custii toracice (scolioza grava) jenand miscarile plamanului. Cauzele otorinolaringologice sunt mai ales laringitele la copil, tumorile laringelui la adult. Cauzele neurologice sunt, in principal, coma si unele boli ale sistemului nervos. Printre cauzele metabolice, poate fi vorba de o diminuare a oxigenarii tesuturilor, ca in cursul hemoragiilor. In sfarsit, dispneea traduce uneori o tulburare cardiaca, indeosebi o insuficienta cardiaca. Evolutia dispneei depinde de cauza sa, atat in ce priveste gravitatea sa (mergand de la o simpla jena Ia practicarea unor sporturi, pentru subiectii astmatici, pana la o amenintare vitala imediata, in anumite cazuri de embolie pulmonara), cit si durata sa (cateva ore pentru laringitele infantile, uneori zeci de ani pentru o bronsita cronica). Tratamentul este, de asemenea, foarte variabil: antibiotice pentru o infectie pulmonara bacteriana, bronhodilatatoare pentru astm, incetarea fumatului pentru bronsita cronica etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dispneea lui Cheyne-Stokes - enciclopedia universala

Dispneea lui Cheyne-Stokes:  Tulburare a frecventei si a amplitudinii respiratorii. Dispneea lui Cheyne-Stokes este caracterizata printr-o suita de cicluri respiratorii de amplitudine crescanda apoi descrescanda, separate unele de altele printr-o perioada de apnee (oprire respiratorie). Ea poate fi consecinta unei insuficiente renale severe, unei functionari anormale a centrului respirator bulbar (accident vascular cerebral, traumatism cranian) sau a unei intoxicatii medicamentoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dispozitiv de pornire - enciclopedia universala

Dispozitiv de pornire:  Motor mic alimentat de baterie care invarte vilbrochenul inainte ca motorul sa porneasca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 87 88 89

90

91 92 93 »
«

»