´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 93

Distribuitor - enciclopedia universala

Distribuitor:  Un dispozitiv care transfera forta electromotoare la bujie. Distribuitorul directioneaza forta electromotoare de la bobina la bujie pentru ca aceasta din urma sa se declanseze.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Distributie - enciclopedia universala

Distributie:  Denumire laconica pentru mecanismul de distributie al motoarelor cu ardere interna, mecanism care comanda timpii de lucru ai ciclului motor (admisia, compresia, destinderea si evacuarea) pentru fiecare cilindru in parte. In jargonul automobilistic, cand se spune distributie schimbata se intelege ca a fost schimbata recent cureaua de distributie si, eventual, rolele intinzatoare (numai pentru motoarele la care antrenarea mecanismului de distributie se face prin curea dintata).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Distrofie musculara - enciclopedia universala

Distrofie musculara:  Boala musculara familiala si ereditara care provoaca o degenerescenta progresiva a fibrelor musculare. Distrofiile musculare se clasifica in diferite tipuri, dupa modul lor de transmitere (legata sau nu de sex, dominant sau recesiv), rapiditatea dezvoltarii bolii si debutul aparitiei simptomelor. Semnele incep insidios si se dezvolta in continuare foarte lent. Forta muschilor slabeste din ce in ce, in mod simetric de fiecare parte a corpului, provocand un handicap adesea sever. Evolutia poate fi rapida si grava, ca in miopatia lui Duchenne, antrenand o insuficienta respiratorie si o atingere a inimii adesea fatala. Alte distrofii sunt de o evolutie mai lenta (boala lui Steinert, miopatia lui Landouzy-Dejerine). O distrofie musculara este diagnosticata prin electromiografie (analiza activitatii electrice a muschiului) si confirmata prin biopsie musculara: micsorarea numarului de fibre musculare este intotdeauna considerabila, iar fibrele persistente sunt foarte inegale in ce priveste diametrul, unele fiind puternic hipertrofiate. Actualmente sunt in curs cercetari, dar nici un tratament nu si-a dovedit inca eficacitatea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Disulfiran - enciclopedia universala

Disulfiran:  Medicament utilizat in prevenirea resutelor de alcoolism cronic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 90 91 92

93

94 95 96 »
«

»