´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 94

Disurie - enciclopedia universala

Disurie:  Dificultate de a urina. O disurie este provocata de existenta unui obstacol la evacuarea urinei, ceea ce poate antrena o golire incompleta, cu ramasite vezicale dupa mictiune. Adenomul de prostata, scleroza colului vezical, ingustarea uretrei, hipertonia sfincterului striat sunt cauzele obstructive cel mai frecvent intalnite ale disuriei. O disurie se manifesta prin mictiuni lente, penibile, in mai multi timpi, cu necesitatea de a forta pentru evacuarea vezicii. Tratamentul unei disurii este cel al bolii cauzale. O dilatare a vezicii, apoi a aparatului urinar superior pot aparea treptat in absenta tratamentului, cu riscul de a avea rasunet asupra functiei renale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Ditiramb - enciclopedia universala

Ditiramb:  1. Poem liric antic, dedicat zeului Dionisos si recitat la serbarile dionisiace. 2. Lauda exagerata adusa cuiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Diuretic - enciclopedia universala

Diuretic:  Medicament care creste excretia urinara a organismului, utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale si al edemelor. Exista trei tipuri de diuretice, care actioneaza fiecare asupra unui segment al nefronului (unitatea functionala a rinichiului). Mecanismul de actiune generala a diureticelor consta in favorizarea eliminarii ionilor din plasma sangvina (mai ales a sodiului si clorului), provocand un fenomen de osmoza care antreneaza in urina apa plasmei sangvine. Principalele indicatii ale diureticelor sunt hipertensiunea arteriala si edemele consecutive unei insuficiente cardiace, unei boli renale sau unei crioze hepatice. Utilizarea medicamentelor diuretice in regimurile de slabire nu are eficacitate reala: ea provoaca o pierdere de apa, uneori nefasta, dar nici o pierdere de grasime. Contraindicatiile si interactiunile medicamentoase sunt foarte numeroase si variaza dupa produsul folosit. Astfel, diureticele sunt, in general, contraindicate in caz de insuficienta renala si incompatibile cu antiinflamatoarele. In afara agravarii unei insuficiente renale, diureticele pot avea ca efect nedorit anomalii ale nivelurilor de ioni sangvini (scaderea sodiului, cresterea sau diminuarea potasiului), un diabet, reactii alergice. Diureticele pot antrena uneori o surditate, reversibila in caz de intrerupere rapida a tratamentului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Diureza - enciclopedia universala

Diureza:  Volum al urinii secretate de rinichi intr-o perioada de timp data.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 91 92 93

94

95 96 97 »
«

»