´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 96

Divizibilitate - enciclopedia universala

Divizibilitate:  Relatie intre doua numere intregi (sau polinoame) a si b, atunci cand exista un intreg (polinom) c, astfel incat a = bc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Diviziunea geografica internationala a muncii - enciclopedia universala

Diviziunea geografica internationala a muncii:  specializarea unor tari aparte in producerea anumitor tipuri de produse si servicii si schimbul cu ele intre tarile respective.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dizenterie - enciclopedia universala

Dizenterie:  Sindrom infectios caracterizat prin emisia de scaune mucoase si sangvinolente amestecate sau nu cu materii fecale. Dizenteria se traduce prin colici (dureri abdominale violente) si prin falsa necesitate de a defeca. Pot surveni rapid o deshidratare si o afectare imediata a starii generale, insotite adesea de semnele infectiei. Un sindrom dizenterie poate fi provocat de numerosi agenti infectiosi, parazitari sau microbieni. Dizenteria amibiana este cauzata de o amiba Entamoeba histolytica. Ea se dezvolta mai ales in tarile calde unde nivelul economic este scazut si igiena sumara, si se contracteaza prin ingestia de apa sau de alimente infestate. Diagnosticul se bazeaza pe studiul scaunelor proaspete sau al prelevatelor directe. Tratamentul face apel la asocierea amibicidelor tisulare (metronidazol) si a amibicidelor de contact. Dizenteria bacilara este cauzata de unii germeni invazivi care distrug mucoasa colica (shigelle, salmonelle, colibacili enteropatogeni); ea se contracteaza prin ingestia alimentelor infestate sau prin transmisie oro fecala. Ea poate surveni in mod sporadic; de cele mai multe ori, ea apare in locurile cu mari concentratii umane. Mortalitatea prin deshidratarea si denutritia bolnavului este foarte mare in absenta tratamentului, aproape nula in cazul unor ingrijiri medicale eficace si rapide. Tratamentul face apel, in principal, la rehidratarea si Ia realimentarea bolnavului; administrarea de antibiotice grabeste vindecarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dizigoti - enciclopedia universala

Dizigoti:  Se spune despre gemenii proveniti din doua oua diferite (zigoti). Gemenii dizigoti, denumiti in mod obisnuit gemeni falsi, apar din fecundarea a doua ovule distincte de catre doi spermatozoizi distincti. Ei au deci un patrimoniu genetic diferit si pot, spre deosebire de gemenii adevarati (homo-zigoti), sa nu semene intre ei si sa nu fie de acelasi sex.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 93 94 95

96

97 98 99 »
«

»