´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 101

Exocrin - enciclopedia universala

Exocrin:  Se spune despre o glanda sau despre o celula ale caror produse de secretie sunt excretate direct intr-o cavitate naturala (tubul digestiv, de exemplu) sau in exterior (piele), ca si despre secretia unei astfel de glande sau a unei astfel de celule. Secretia exocrina se deosebeste de secretia endocrina, care elibereaza produsul in circulatia sangvina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Exod de intelecte - enciclopedia universala

Exod de intelecte:  forma a migratiunii internationale, constand in migratiunea oamenilor de stiinta si a lucratorilor de inalta calificatie, de obicei din tarile in curs de dezvoltare spre tarile dezvoltate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Exoforie - enciclopedia universala

Exoforie:  Deviere divergenta si latenta (care nu exista in starea de repaus a ochiului si care nu apare decat in anumite conditii) a axelor globilor oculari. Exoforia se deosebeste atat de exotropie (strabism) in cursul careia deviatia este permanenta si este insotita de o dereglare a vederii binoculare, cat si de esoforie, in care deviatia este convergenta. Exoforia este o tulburare frecventa care nu are o cauza specifica. Tratamentul face apel la purtarea de lentile corectoare, mai ales in cazul miopilor, si la reeducarea ortoptica, ce are drept scop ameliorarea vederii binoculare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Exoftalmie - enciclopedia universala

Exoftalmie:  Proeminare a globului ocular in afara orbitei sale. Exoftalmia poate fi asociata unei inrosiri a conjunctivei, unui edem al pleoapelor, uneori unei vederi in dublu cu un strabism trecator. Acesta se bazeaza pe un examen clinic care stabileste daca exoftalmia este unilaterala sau bilaterala, daca ea poate fi redusa (globul ocular poate fi impins partial in spate) sau nu, daca proeminarea este pe axul orbitei sau oblic, daca exista semne vasculare (suflu la auscultatie, batai pulsatile resimtite atunci cand se apasa pe ochi). Este in primul rand cel al cauzei: el este hormonal asociat eventual cu o corticoterapie pentru o exoftalmie basedowiana, antibiotic si antiinflamator pentru exoftalmiile infectioase, chirurgical, radioterapie sau chimioterapie pentru exoftalmiile tumorale, neurochirurgical sau ncuroradiologic in caz de anomalii vasculare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 98 99 100

101

102 103 104 »
«

»