´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 103

Expectorant - enciclopedia universala

Expectorant:  Fluidifiant bronsic care usureaza expectoratia secretiilor produse de caile respiratorii inferioare (trahee, bronhii, alveole pulmonare). Expectorantele sunt indicate in tratamentul de completare al afectiunilor care provoaca o crestere a secretiilor (bronsita acuta si cronica, mucoviscidioza). Folosirea lor este contraindicata in asociere cu medicamente antitusive sau cand secretiile sunt deja suficient de fluide, si, de asemenea, bolnavilor care nu pot sa scuipe din cauza unei stari generale sau respiratorii precare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Expectoratie - enciclopedia universala

Expectoratie:  Este o expulzie prin tuse a secretiilor provenind din caile aeriene inferioare (trahee, bronhii, alveole pulmonare) sau un produs expulzat prin tuse. Expectoratia, numita in mod obisnuit scuipat, este provocata de o acumulare de secretii, survenita mai ales in cursul afectiunilor bronhopulmonare: bronsita acuta, bronsita cronica, bronsiectazie, astm, infectie pulmonara (pneumonie, abces al plamanului, tuberculoza), modificari bronsice consecutive fumatului. Expectoratia de sange, sau hemoptizia, este un caz particular; aceasta poate fi consecutiva unei afectiuni bronhopulmonare (cancer bronsic, embolie pulmonara, tuberculoza) sau unei afectiuni cardiace acute. Expectoratia nu trebuie impiedicata in mod direct; ea nu este decat semnul unei boli si, prin impiedicarea acumularii secretiilor, are un rol benefic. Atunci cand ea este cronica, deosebit de deranjanta sau daca secretiile sunt prea groase si dificil de expectorat, se cauta totusi usurarea ei cu ajutorul unor medicamente fluidifiante, chiar folosirea unei kineziterapii respiratorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Expeditia celor O Mie - enciclopedia universala

Expeditia celor O Mie:  Denumirea campaniei militare condusa de generalul revolutionar Giuseppe Garibaldi in 1860. O forta de voluntari a invins Regatul celor Doua Sicilii, ceea ce a dus la dizolvarea acestuia si la anexarea sa de catre Regatul Sardiniei, un pas important pe calea crearii unui nou regat italian unit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Expertiza medicala - enciclopedia universala

Expertiza medicala:  Studiu practicat de catre un medic-expert care duce la stabilirea unui raport de expertiza. In domeniul asigurarilor, companiile folosesc medici experti atat pentru fixarea riscului de asigurare, cat si pentru aprecierea daunelor si incapacitatiilor antrenate de o calamitate corporala. In domeniul judiciar, expertiza se efectueaza la solicitarea unui magistrat. Expertul stabileste cauza si circumstantele unei morti, evalueaza starea psihica si gradul de responsabilitate al unui inculpat. In procedurile civile, el determina cauza si responsabilitatile unei calamitati corporale si fixeaza importanta daunelor. In domeniul farmacologic, organismele publice care autorizeaza punerea pe piata a unor noi medicamente pretind rapoarte de expertiza asupra diferitelor faze ale studiului unui produs: actiunea pe animal, farmacocinetica (ce se fhtampla cu medicamentul in organism), efectele terapeutice, toxicitatea, efectele nedorite. Orice noua metoda de diagnostic sau de tratament instrumental face, de asemenea, obiectul unei expertize inainte de a fi autorizate. In sfarsit, expertiza medicala poate fi ceruta de diferite instante, ca societatile stiintifice, asociatiile consumatorilor sau centrele spitalicesti pentru a cunoaste valoarea anumitor proceduri de dignosticare sau tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 100 101 102

103

104 105 106 »
«

»