´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 106

Expresionism - enciclopedia universala

Expresionism:  Curent artistic si literar modern, aparut in Germania la inceputul sec. XX, caracterizat printr-o puternica tendinta de exprimare spontana a trairilor interioare (stari de spaima, durere, uimire, exacerbare a sentimentelor), prin tensiune extatica, punand accent pe subiectivitate, pe irational.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Exsanguinotransfuzie - enciclopedia universala

Exsanguinotransfuzie:  Inlocuirea celei mai mari parti a sangelui sau a globulelor rosii apartinand unui bolnav cu sange si globule rosii de la donatori. Principalele indicatii ale unei exsanguino-transfuzii sunt boala hemolitica a nou-nascutului, anemiile sau intoxicatiile grave, babesioza, drepanocitoza. Exsanguinotransfuzia este practicata in mod manual la nou-nascut: un cateter este introdus in vena Ombilicala pentru a permite alternativ punctiile sagvine la copilas si injectarile de sange sau de globule rosii de la donator. In alte cazuri (drepanocitoza), se poate utiliza un parat de citafereza care permite eliminarea globulelor rosii lle bolnavului si restituirea catre el a altor elemente ale itngelui sau, precum si a globulelor rosii sanatoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Exstrofie vezicala - enciclopedia universala

Exstrofie vezicala:  Dezvoltarea incompleta a vezicii si a peretelui abdominal situat sub ombilic. In extrofia vezicala, vezica, incomplet dezvoltata, se deschide direct pe peretele abdominal, intre ombilic si pubis, urina scurgandu-se atunci direct in exterior. O exstrofie necesita mai multe operatii: reconstructia vezicii, a peretelui abdominal, a sfincterului uretral si a uretrei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Exsudat - enciclopedia universala

Exsudat:  Picurare (scurgere) lichidiana a unei parti din elementele sangelui prin peretele unui vas.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 103 104 105

106

107 108 »
«

»