´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 107

Extensie - enciclopedia universala

Extensie:  Actiune de alungire a unui segment al corpului in prelungirea segmentului care ii este adiacent. A intinde membrul superior, de exemplu, revine la a pune antebratul in extensie pe brat. Termenul este folosit, de asemenea, pentru a califica o articulatie intr-o situatie data: genunchiul se afla in extensie atunci cand piciorul este intins. Extensia continua. Este vorba de o metoda ortopedica de tratament al fracturilor prin tractiune cu ajutorul unor greutati si a unui sistem de scripeti si cabluri. Tractiunea pe os este asigurata fie prin intermediul unei brose care trece prin el, fie prin benzi adezive lipite de membru. Ea poate fi mentinuta timp de mai multe saptamani. Aceasta metoda este folosita adesea la copii si la fracturile de bazin ale adultului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Exteroceptiv - enciclopedia universala

Exteroceptiv:  Care isi primeste informatiile de la receptorii senzoriali situati in piele si stimulati de catre agentii exteriori organismului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Extrapolare - enciclopedia universala

Extrapolare:  (Extrappolere = afara are putere) determinarea unei functii (polinom) care sa aproximeze, in afara unui interval [a, b] o functie f(x) ale carei valori sunt cunoscute in punctele: a=x0<x1<x2<...<xn=b.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Extrasistola - enciclopedia universala

Extrasistola:  Contractie cardiaca anormala, survenind in mod prematur in cursul ciclului cardiac. sunt de cele mai multe ori hiperexcitabilitati electrice ale unei zone limitate a miocardului. Ele pot trece complet neobservate sau, invers, sunt insotite de o senzatie de lovituri in piept, de palpitatii, de indispozitie sau pauza cardiaca. Extrasitolele sunt usor detectate prin luarea pulsului si mai ales prin auscultarea cardiaca prelungita, care deceleaza neregularitatea batailor cardiace. Ele sunt cofirmate prin electrocardiografie. Atunci cand medicul considera necesar, prescrie o inregistrare electrocardio-grafica pe o durata de 24 de ore (inregistrarea Holter), care da posibilitatea sa se precizeze caracteristicile extrasistolelor: sediul si numarul, repetitia la intamplare sau identica, existenta si lungimea unei pauze extrasistolice, variabilitate pe 24 de ore.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 104 105 106

107

108 »
«

»