´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 11

Ectima - enciclopedia universala

Ectima:  Infectie cutanata caracterizata printr-o ulceratie care survine cel mai des pe membre. Ectima, provocata de o bacterie, streptococul, afecteaza in general subiectii debilitati. Ea se traduce printr-o ulceratie cu coji a pielii. Antibioticele (peniciline), luate in urgenta si in doze mari, permit oprirea infectiei. Ingrijirile locale sunt cele ale unei ulceratii (curatire locala, pansamente antiseptice).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ectopie - enciclopedia universala

Ectopie:  Localizare anormala, congenitala sau dobandita, a unui organ.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ectropion Cervical - enciclopedia universala

Ectropion Cervical:  Eversiune (intoarcerea) a mucoasei colului uterin. Ectropionul cervical poate surveni in mod fiziologic in cursul unei sarcini sau in legatura cu luarea de estro-progestative (contraceptie orala sau tratament hormonal). El este uneori consecinta unei rupturi a colului in timpul nasterii. Se poate manifesta prin pierderi vaginale de abundenta variabila sau prin mici sangerari in timpul raporturilor sexuale sau al toaletei intime. Tratamentul face apel la caldura (cauterizarea chimica sau electrica), la frig (criochirurgia) sau la laser (vapori-zatia).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ectropion palpebral - enciclopedia universala

Ectropion palpebral:  Eversiune (intoarcere) a marginii pleoapei, cel mai frecvent al pleoapei inferioare, ceea ce expune conjunctiva (membrana transparenta care tapiseaza interiorul pleoapelor), in mod normal aflata in contact cu globul ocular. Desi un ectropion palpebral poate exista chiar de la nastere (ectropion congenital), acesta se observa mai ales la subiectul varstnic (ectropion senil) si este cauzat atunci de o relaxare a tesuturilor sau de o inflamatie a pleoapei (conjunctivita cronica). El mai poate rezulta si dintr-o proasta cicatrizare a unei plagi sau a unei arsuri (ectropion cicatriceal) sau poate fi o complicatie a unei paralizii faciale (ectropion paralitic). Ectropionul palpebral antreneaza o lacrimare permanenta si o iritatie a ochiului. Protejata defectuos, corneea este expusa leziunilor trofice: keratita punctata superficiala, chiar ulceratie corneana. Tratamentul unui ectropion palpebral este chirurgical si mai mult sau mai putin complex dupa originea acestuia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 8 9 10

11

12 13 14 »
«

»