´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 16

Editura Albatros - enciclopedia universala

Editura Albatros:  (din 1969) aparuta ca editura pentru tineret. A mostenit colectiile pentru tineret ale Editurii de Stat pentru Literatura si Arta. Condusa de scriitorul Mircea Sintimbreanu inainte de 1989, de Georgeta Dimisianu dupa 1989. Colectiile editurii sunt astazi: Atlas; Aventura; Carti pentrubacalaureat; Cele mai frumoase poezii; Cogito; Colocviile Adolescentei; Contemporanul nostru; Cristal; Cutezatorii; De la 5 la 9; Dictionarele Albatros; Enigma; Fantastic Club; Lyceum; Memoria pamantului omanesc; Micul ghid; Monografii; Texte comentate. Axata pe promovarea literaturii romane, mai ales pentru tineri, cu accent deci pe fenomenul contemporan, este editura care publica mai cu deosebire debutanti, dar si valorifica textele interzise inainte de 1989.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Editura Cartea Romaneasca - enciclopedia universala

Editura Cartea Romaneasca:  (din 1969, Bucuresti) aparuta ca editura a Uniunii Scriitorilor pe structura Editurii pentru Literatura si Arta a Uniunii Scriitorilor, ea mosteneste doar numele unei edituri existente inainte de primul razboi mondial. Promoveaza in special cartile membrilor sai, dar, mai ales dupa 1989, publica si alte colectii, care ilustreaza deopotriva polimorfismul literaturii romane produse in tara ca si in diaspora. Pana in 1989 editua a fost condusa de prozatorul Marin Preda. Dupa 1989 este condusa de criticul Dan Cristea, intors din emigratie. Colectii noi ale editurii: Syracuza, Micromegas, Mari scriitori romani, Teatru, Critica/Eseu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Editura Cartea Rusa - enciclopedia universala

Editura Cartea Rusa:  (din 1945-1957) aparuta ca o editura de poropaganda a noului regim, dar, mai cu deosebire, a URSS, editura a publicat nu doar lliteratura (traduceri) , ci, mai ales, lucrari politice in editii de opere: clasicii marxism- leninismului, Stalin, romanele-fluviu ale literaturii sovietice, scriitorii cei mai angajati politic din tarile socialiste, scriitorii comunisti din lume: Maxim Gorki, Konstantin Simonov, Mihail Solohov, Vera Panova, Hertzen, Dobroliubov, Belinski, Cernasevski, Vsevolod Visnevski, Konstantin Fedin s.a. Editura s-a unit cu ESPLA in 1957, o parte din patrimoniul ei fiind insa preluat si de nou infiintatul Muzeu al Literaturii Romane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Editura Dacia - enciclopedia universala

Editura Dacia:  (din 1965) aparuta la Cluj odata cu toate celelalte edituri judetene Junimea Iasi; Scrisul Romanesc Craiova etc., din trunchiul initial al ESPLA, ea promoveaza valorile culturii scrise din teritoriu, fie ca apartin majoritatii romanesti, fie minoritatilor etnico-religioase. Publica de asemenea cursuri universitare, lucrari de formare si educatie profesionala, carti pentru copii, tineri si maturi, acoperind astfel necesitatile zonei, pe care editurile centrale specializate pe cate unul din aceste profile nu l-ar putea acoperi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 13 14 15

16

17 18 19 »
«

»