´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 21

Efect de sera - enciclopedia universala

Efect de sera:  fenomen de incalzire a atmosferei terestre datorat cresterii procentului de dioxid de carbon din aer.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Efect de sol - enciclopedia universala

Efect de sol:  Fenomen aerodinamic bazat pe Legea lui Bernoulli si datorita caruia un flux de aer care circula pe sub caroseria unui automobil de curse poate fi astfel perturbat de vecinatatea cu solul incat sa creeze o forta deportanta menita sa imbunatateasca contactul rotilor cu solul la viteze ridicate. Deoarece interesul de a exploata consecinta acestui efect este exact invers decat in cazul aviatiei (unde se doreste obtinerea portantei), in cazul automobilului acest lucru se realizeaza prin profilarea infrastructurii caroseriei sub forma unei aripi de avion pozitionata pe invers fata de directia de mers, astfel incat sa se creeze sub vehicul o depresiune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Efect medical nedorit - enciclopedia universala

Efect medical nedorit:  Simptom, afectiune sau anomalie biologica survenind accidental dupa luarea unui medicament utilizat in scopuri profilactice, diagnostice sau terapeutice, in doze cunoscute ca fiind normale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Efelida - enciclopedia universala

Efelida:  Mica pata cutanata pigmentata. Efelidele, numite in mod obisnuit "pistrui", sunt frecvente la subiectii cu pielea alba, blonzi sau roscati; ele se accentueaza dupa expunerea la soare. Sunt mici pete cafenii, galbene sau brune, simetrice, afectand mai ales fata si toracele. In scopuri pur estetice, se pot propune pentru atenuarea lor aplicatii foarte superficiale de azot lichid sau utilizarea laserului cu gaz carbonic (C02). Prevenirea cu ajutorul unei creme sau a unui lapte protector (ecran total) inaintea expunerii la soare ramane cea mai eficace metoda.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 18 19 20

21

22 23 24 »
«

»