´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 24

Egreta mare - enciclopedia universala

Egreta mare:  face parte din aceeasi familie cu starcul. Ca si acesta, ea are un gat lung in forma de S, un cioc lung, ochi de culoare galbena si picioare lungi. Femela si masculul seamana atat de mult incat este aproape imposibil sa-i deosebesti intre ei. In perioada de imperechere, pe capul si pe spatele egretei cresc pene frumoase, lungi si fine. La inceputul secolului al 20-lea, aceste pene deosebite (care erau denumite egrete) constituiau o podoaba foarte moderna pentru palariile doamnelor! Acum, egreta este protejata prin lege. Egreta cuibareste pe o platforma facuta din crengi, construita intrun copac sau direct pe sol. Femela depune intre 3 si 5 oua de culoare albastra-galbuie. Dupa circa 25 de zile de incubatie, puii ies din oua; cei doi parinti se ocupa de ei si le aduc hrana (pesti, broaste si mici reptile). Cand este adulta, egreta mananca si soparle, insecte si chiar iepuri!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Egreta mare (Ardea alba) - enciclopedia universala

Egreta mare (Ardea alba):  Este in prezent o specie protejata prin lege. Numarul lor a scazut dramatic din cauza vanarii lor pentru pene ornamentale dar si din cauza schimbarii habitaului. Este o specie care se adapteaza greu prezentei omului. In Romania, egreta mare poate fi intalnita intr-o densitate mai mare in delta si foarte rar in apropierea baltilor din interiorul tarii. Egreta mare este o pasare specifica pentru S - E Europei si pentru Bazinul mediteranean. Exemplarele din S - E migreaza iarna care zona mediteraneana. Forma corpului este caracteristica familiei stracilor, cu gatul, ciocul si picioarele lungi. Ciocul este negricios in perioada de reproduce si cuibarit ca apoi sa devina galben portocaliu. Culoare penelor este peste tot aceeasi, de un alb imaculat. Lungimea corpului este de 85-100 cm, deschiderea aripilor de 1,5 - 1,7 m iar greutatea de 1 - 1,5 kg. Egreta alba prefera zonele cu balti si lacuri line unde gaseste hrana din abundenta dar o putem vedea si in camp deschis acolo unde cauta insecte si broaste. Locurile preferate pentru cuibarit sunt stufarisurile, in zone retrase si linistite,ferite de prezenta omului unde femela depune in luna aprilie pana la 4 oua albastrui. Perioada de incubatie este de 27 de zile iar clocitul este facut de ambii parteneri. Egreta mare este o pasare migratoare dar sunt si exemplare care raman in Delta Dunarii tot timpul anului, mai ales in iernile blande.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Egreta mica (Egretta garzetta) - enciclopedia universala

Egreta mica (Egretta garzetta):  Este tot o pasare rara insa mai des intalnita decat surata ei mai mare. In prezent este declarata monument al naturii si este protejata prin lege. In ultima perioada se observa o crestere a numarului de egrete, probabil datorita incetarii vanarii ei pentru pene. In Europa este prezenta cu precadere in partea de sud a continentului si este foarte rara sau lipseste in centru si in nord. La noi in tara cea mai mare densitate a exemplarelor se afla in delta si in baltile de revarsare de pe cursul Dunarii. Egreata mica are o lungine de 56 cm iar pena jul este complet alb imaculat. In perioada reproducerii prezinta pene ornamentale pe cap si pe spate care erau foarte cautate. Ciocul si picioarele sunt lungi si de culoare neagra, cu labele de culoare galbena. Deschiderea aripilor este de 90-100 cm iar greutatea de 400 - 600 g. Egreta mica se hraneste cu pesti mici, broaste, serpi si alte vietuitoare de apa pe care le prinde in ape putin adanci. Cuibul il face in colonii, de multe ori mixte, in stufaris sau copaci mici ca inaltime. In luna aprilie femela depune pana la 5 oua de culoare albastrui. Clocitul este asigurat de ambii parteneri iar perioada de incubatie este de 27 de zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

EIA-RS232 - enciclopedia universala

EIA-RS232:  (Electronic Industry Association Revised Standard 232) -interfata seriala standard pentru care sunt definite atat nivelele de tensiune, cat si alocarea resurselor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 21 22 23

24

25 26 27 »
«

»