´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 28

Electroencefalografie - enciclopedia universala

Electroencefalografie:  Examen care permite inregistrarea activitatii electrice spontane a neuronilor cortexului cerebral. Traseul obtinut este numit electroencefalograma. Electroencefalografia (EEG) are drept indicatie principala epilepsia: ea permite diagnosticarea acestei boli, precum si supravegherea tratamentului si evolutiei ei. Ea serveste, de asemenea, la stabilirea diagnosticului encefalitei, meningoencefalitei si la determinarea originii metabolice sau toxice a unui sindrom confuzional (dezorientare in timp si in spatiu, tulburari de intelegere si de memorie, agitatie. Pe toata suprafata pielii capului sunt dispusi 10-20 electrozi, mici placi metalice legate prin fire de aparatul de inregistrat. Acesta masoara potentialul electric detectat de fiecare electrod si compara electrozii doi cate doi, fiecare comparatie traducandu-se printr-un traseu numit derivatie. Reactivitatea electroencefalografica este evaluata cu ajutorul unor probe simple: deschiderea ochilor, hiper-pnee (respiratie ampla si lenta), stimulare luminoasa intermitenta obtinuta cu descarcari luminoase scurte si intense a caror frecventa este crescuta treptat. Examenul nu necesita spitalizare. El dureaza aproximativ 20 minute, nu antreneaza nici durere, nici efecte secundare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Electroforeza - enciclopedia universala

Electroforeza:  Tehnica de laborator care permite separarea diferitilor constituenti ai unui amestec chimic in vederea identificarii si studierii fiecaruia dintre ei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Electromiografie - enciclopedia universala

Electromiografie:  Examen constand in inregistrarea activitatii electrice a unui muschi sau a unui nerv. Electromiografia (EMG) este un examen foarte util in patologia neuromusculara, mai ales in caz de paralizie. Astfel, ca contribuie la diferentierea unei tulburari anorganice (psihologica); unei atingeri a sistemului nervos central (encefal si maduva spinarii), unui sindrom neurogen periferie (atingerea nervilor sau a originii lor aflate in maduva), unei atingeri musculare si unei tulburari a conductiei neuromusculare (transmitere a influxului nervos la muschi). Se deosebesc doua tipuri de examene: examenul detectarii activitatii musculare consta in inregistrarea activitatii electrice spontane a unui muschi, mai intai in repaus, apoi in cursul unei miscari voluntare, cu ajutorul unui electrod, cel mai des in forma de ac, infundat in muschi prin piele si legat la un aparat care furnizeaza pe un ecran si pe hartie un grafic, succesiunea unor unde sub forma de limba, fiecare reprezentand contractia unei unitati motorii (grupa de celule musculare comandate de una si aceeasi celula nervoasa) si examenul de stimulare si de detectare a activitatii musculare se bazeaza pe aceleasi principii dar procedeaza in mod diferit, stimuland un nerv printr-un curent electric de scurta durata, nedureros. Nervul declanseaza atunci propriile reactii electrice care se propaga in toata lungimea sa inainte de a fi transmise muschiului corespunzator, de unde ele sunt culese. Se poate astfel, pe de o parte sa se calculeze viteza de conductie prin nerv si, pe de alta parte, sa se studieze conductia neuromusculara. Examenul se desfasoara intr-un cabinet medical sau in regim de consultatie spitaliceasca, fara o pregatire deosebita, si dureaza intre 20 si 30 minute.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Electromobil - enciclopedia universala

Electromobil:  Automobil cu actionare electrica de la o sursa proprie de energie electrica. Sinonimia cu vehiculul electric este aproximativa, in sensul ca electromobilul are un inteles mult mai limitat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 25 26 27

28

29 30 31 »
«

»