´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 30

Electroterapie - enciclopedia universala

Electroterapie:  Tratament care utilizeaza energia electrica. Exista diferite tipuri de tehnica dupa cum urmeaza: ionizarea care are o afectiune locala destinata tratarii durerilor de cap, nevralgiilor, durerilor tendinoase sau articulare, contracturilor; ea permite, de asemenea, reeducarea anumitor paralizii, excitoneuromotoarele, a caror actiune are loc asupra fibrelor nervoase sau musculare, au aceleasi indicatii ca si ionizarea, vibratiile mecanice care sunt indicate pentru tratarea durerilor articulare vertebrale si ligamentare si pentru reducerea cicatricelor, ele sunt aplicate cu ajutorul unei sonde in contact cu pielea prin intermediul apei sau al unei pomezi analgezice si exercita un efect de micromasaj rapid si un efect termic si nu in ultimul rand undele scurte electromagnetice sunt utilizate datorita actiunii lor antiinflamatorii si de ameliorare a circulatiei, precum si pentru a activa procesul de cicatrizare si de regenerare nervoasa. Electroterapia se practica in cabinet, la un medic neurolog sau reeducator functional, sau chiar la spital, intr-un serviciu de reeducare sau intr-un centru impotriva durerilor. Ea se desfasoara intr-o serie de 5 pana la 15 sedinte de 10 pana la 30 minute fiecare. Aceasta serie poate fi reinnoita de 3 ori. Electroterapia poate antrena cateva rare arsuri, mai ales in cazul metodelor care utilizeaza direct curentii electrici (ionizare, curenti excitomotori) si radiatiile luminoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Elefantiazis - enciclopedia universala

Elefantiazis:  Forma extrema de limfedem (acumulare de limfa in tesuturile unei regiuni a corpului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Elefantul - enciclopedia universala

Elefantul:  este un animal urias ce poate fi asiatic sau african. La nastere, micul elefantel are deja mai mult de 100 kg. Adult, el va cantari pana la 6 tone si va avea o inaltime de aproape 4 metri. Elefantul este atat de greu incat trebuie sa doarma in picioare si nu poate sa sara nici peste cele mai mici obstacole. Este totusi un animal pasnic. Dar daca este amenintat, el nu ezita sa se repeada cu toata viteza asupra agresorilor, departandu-si imensele sale urechi, ceea ce il face foarte impresionant si, cateodata, foarte periculos. Urechile sale sunt deosebite, deoarece ii permit sa transpire. Elefantul mananca si bea cu ajutorul trompei care se termina prin doua degete foarte agile. El se ajuta uneori de colti pentru a-si gasi hrana. Coltii sunt de fildes; ei sunt de fapt niste dinti (incisivi) foarte dezvoltati.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Elegia - enciclopedia universala

Elegia:  este o specie a genului liric in care poetul isi exprima in mod direct sentimentele de tristete metafizica, de nostalgie, intr-o gama ascendenta mergand de la melancolie la nefercire. In literatura universala un cunoscut poet elegiac a fost R. d . Rilke, iar in literatura romana Gr. Alexandrescu, Heliade Radulescu, iar dintre contemporani Nichita Stanescu a scris un volum de elegii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 27 28 29

30

31 32 33 »
«

»