´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 31

Elemente paraverbale - enciclopedia universala

Elemente paraverbale:  Acestea pun accentpe: pronuntarea apasata, "proeminenta" a unei silabe, intonatie: curba melodica care se produce datorita variatiilor de inaltime a sunetului in cursul emisiei unei fraze, debit verbal: numarul unitatilor minimale (sunete, silabe) emise pe secunda ritm verbal: succesiunea de silabe "proeminente" si "neproeminente" intre care se produce o distanta temporara; elipsa intr-o naratiune este omisiunea unui eveniment sau a unei perioade a istoriei: timpul trait de personaje continua sa se deruleze, dar discursul trece la un alt moment sau eveniment al naratiunii. Elipsa solicita o colaborare din partea cititorului; acesta este provocat sa descifreze conotatii, sa descopere cele trecute sub tacere sau comprimate de autor. Literatura moderna utilizeaza frecvent elipsa, sub diferite forme (ambiguitatea, tacerea, absenta) si la nivelul relatiei dintre istorie si discurs si la nivelul modurilor de expunere, in special al dialogului. Elipsa este omisiunea din discurs a unor evenimente presupuse istoriei. Ea apare si in corespondenta dintre unitatile celor doua timpuri: al istoriei si al discursului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eleni - enciclopedia universala

Eleni:  Denumire a celor patru vechi triburi grecesti (eolieni, dorieni, ionieni si ahei) din sudul Tesaliei, care s-a extins, din sec. VIII-VI i.Hr., asupra tuturor triburilor grecesti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eleron - enciclopedia universala

Eleron:  Deflector de aer lung si ingust, neintegrat in forma caroseriei (fara continuitate de stil) si montat, uzual, la spatele unui autoturism (transversal - pe capota, hayon sau pavilion) cu scopul diminuarii portantei si, ca urmare, a imbunatatirii stabilitatii la viteze ridicate prin realizarea unui contact mai bun al rotilor spate cu calea de rulare. Sinonimia cu spoilerul este aproximativa (v. spoiler).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

ELF - enciclopedia universala

ELF:  (Extremely Low-Frequency emission) - emisie de frecventa foarte joasa. Camp magnetic generat de aparatele electrice folosite in mod obisnuit, precum monitoarele calculatoarelor, paturile electrice, uscatoarele de par etc. si care se intinde pana la maximum doi metri de sursa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 28 29 30

31

32 33 34 »
«

»