´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 35

Embolie arteriala a membrelor - enciclopedia universala

Embolie arteriala a membrelor:  Obstruc tie brutala a unei artere a membrului superior sau inferior. O embolie arteriala a unui membru este consecinta formarii unui cheag pe peretele auriculului sau ventriculului stang, ea insasi consecutiva unei patologii a unei valvule (ingustare mitrala sau stenoza mitrala), unui infarct de miocard sau unei tulburari a ritmului cardiac (fibrilatie auriculara). Mai rar, ea poate fi consecutiva formarii unui cheag pe peretele unui anevrism al aortei. O embolie arteriala de acest tip se manifesta printr-o durere brusca si intensa a unui membru, cel mai des unul dintre membrele inferioare. Pulsul, luat la incheietura mainii sau la glezna, este impalpabil. Pielea este rece, palida, apoi poate deveni insensibila. Uneori muschii sunt paralizati. In functie de artera obstruata, limita superioara a acestor semne este mai mult sau mai putin ridicata pe membru, care, uneori, poate fi afectat in intregime. Trebuie practicata de urgenta o ablatie chirurgicala a embolului, sub anestezie generala sau locala, dupa deschiderea peretelui arterei. O alta metoda, realizabila sub anestezie locala, consta, cu ajutorul unei sonde introduse in artera trecand prin piele, in aducerea embolului pana la orificiul de punctionare. In absenta tratamentului, embolia poate provoca o gangrena a membrului afectat. Prevenirea recidivelor face apel la anticoagulante sau antiagregante.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Embolie cerebrala - enciclopedia universala

Embolie cerebrala:  Obstruare brusca a uneia dintre arterele destinate irigarii sangvine a encefalului. O embolie cerebrala este consecutiva unei afectiuni a inimii sau a unei artere: formarea in inima a unui cheag ca urmare a unei valvulopatii, a unui infarct de miocard, a unei tulburari de ritm cardiac (fibrilatie auriculara) sau a implantarii unei proteze valvulare, apoi migrarea catre creier a fragmentelor acestui cheag; formarea unui cheag pornind de la ingustarea (stenozarea) unei artere carotide sau a unei placi de aterom (depunere de colesterol); fragmentarea si migrarea materialului ateromatos format in carotida etc. Embolia cerebrala provoaca un accident vascular cerebral de tip ischemic, adica datorat unei diminuari a irigarii sangvine a unui teritoriu cerebral. Acest accident se traduce in diferite moduri: paralizie, abolirea sensibilitatii, tulburari ale vorbirii, chiar si de constienta. Daca exista siguranta ca este vorba de o embolie cerebrala, poate fi propus un tratament anticoagulant, dar exista un risc de hemoragie. Prognosticul, relativ sever, depinde de localizarea si de intinderea teritoriului afectat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Embolie gazoasa - enciclopedia universala

Embolie gazoasa:  Migrare a bulelor de gaz in vasele sangvine, care le transporta de cele mai multe ori pana la creier. Embolia gazoasa este o forma destul de rara de embolie; ea poate fi provocata de intrarea accidentala de aer intr-un vas in cursul unei interventii chirurgicale (chirurgie cardiaca, pulmonara, neurochirurgie), in timpul unor interventii implicand circuitul sangvin (transfuzie masiva sub pompare, circulatie extracorporala) sau in decursul unor acte diagnostice sau terapeutice (angiografie, celioscopie, laparoscopie). Un caz deosebit de embolie gazoasa este cauzat de formarea de bule de gaz in vasele sangvine ca urmare a unei decompresii brutale (accidente de plonjare in apa, boala chesoanelor). Embolia gazoasa da loc unor tulburari neurologice bruste convulsii, coma, deficit motor, tulburari vizuale, surse ale unor posibile sechele si ale unor tulburari cardio-vasculare: colaps, stop cardio-circulator, tulburari ale ritmului cardiac sau ale insuficientei coronariene. Tratamentul, care trebuie pus in aplicare de urgenta, este bazat pe reanimarea cardiorespiratorie, cu restaurarea unei presiuni arteriale normale si ventilatia cu oxigen pur, precum si pe controlul convulsiilor. Oxigeno-terapia hiperbarica (metoda care permite cresterea cantitatii de oxigen furnizata tesuturilor administrandu-l la o presiune mai mare decat presiunea atmosferica), efectuata de cele mai multe ori intr-un centru specializat, constituie tratamentul cel mai adecvat al emboliei gazoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Embolie grasa - enciclopedia universala

Embolie grasa:  Migrare, intr-un vas sangvin, a unor particule grasoase provenind din maduva osoasa. O embolie grasa este cauzata de eliberarea de fragmente de maduva osoasa, bogate in grasimi, in circulatia sangvina ca urmare a unei fracturi sau, uneori, a unei interventii chirurgicale osoase sau articulare, in mod deosebit daca aceasta are loc la membrele inferioare sau la bazin. Semnele apar dupa cateva ore: febra, insuficienta respiratorie acuta, purpura (pete cutanate hemoragice) a toracelui si a conjunctivei; alte complicatii hemoragice (renale, cardiovasculare) pot. de asemenea, sa survina. Tulburarile neuropsihice sunt de expresie variabila (agitatie, confuzie, coma). Embolia grasa pare mortala in 15 pana la 30% dintre cazuri, fara sa se poata determina totusi cu certitudine daca embolia in sine sau contextul in care ea se produce (traumatisme grave) constituie cauza mortii. Alte cazuri se vindeca adesea fara sechele in cincisprezece zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 32 33 34

35

36 37 38 »
«

»