´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 37

Embrion - enciclopedia universala

Embrion:  Fiinta umana in timpul primelor 8 saptamani ale dezvoltarii sale in interiorul uterului, sau in eprubeta apoi in uter in cazul fecundatiei in vitro. Totusi, in practica ginecoobstetricala, exista obiceiul de a se face distinctia intre perioada embrionara, care se intinde pana la sfarsitul celei de a treia luni de sarcina, si perioada fetala, care urmeaza acesteia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Embriopatie - enciclopedia universala

Embriopatie:  Afectare a embrionului in timpul primelor 8 saptamani de sarcina. Spre deosebire de fetopatii, care afecteaza un fat incepand cu a 9-a saptamana, cand deja este bine format, embriopatiile survin in perioada de dezvoltare a embrionului (embriogeneza) si, daca ele nu provoaca un avort spontan, constituie cauza unor grave malformatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Embrioscopie - enciclopedia universala

Embrioscopie:  Examen direct al embrionului in timpul primelor doua luni de sarcina. Embrioscopia se practica la femeile insarcinate care au avut deja un copil afectat de malformatii ale membrelor sau de o fanta labiopalatina (buza-de-iepure) pentru a depista acest tip de malformatii. Un tub de fibre optice este introdus in uter, fie pe cale vaginala, fie pe cale abdominala. Adus in contact cu membranele care invelesc embrionul, instrumentul permite si fie vazut embrionul prin transparenta, fara a patrunde ih cavitatea ovulara. Examenul, practicat sub anestezie locala, este nedureros si nu dureaza decat cateva minute. Efectuat in mediu spitalicesc specializat, el necesita, din prudenta, un repaus de 24 ore. Riscul de nastere falsa este de ordinul 5 pana la 10%.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

EMC - enciclopedia universala

EMC:  Abreviere preluata din limba engleza pentru ElectroMagnetic Compatibility (compatibilitate electromagnetica), cerinta a legislatiei europene care, in cazul autovehiculelor actuale, presupune, pe de o parte, asigurarea unei imunitati totale a componentelor electrice si electronice ale acestora fata de interferentele electromagnetice ale surselor externe (linii aeriene de inalta tensiune, relee de telecomunicatii etc.) si, pe de alta parte, un control sigur al emisiilor electromagnetice ale autovehiculului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 34 35 36

37

38 39 40 »
«

»