´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 38

EMD - enciclopedia universala

EMD:  (European Motorway Databank) - banca de date a drumurilor europene, dezvoltata de Facultatea de Drumuri a Universitatii din Ljubliana, Slovenia, in cooperare cu Federatia Internationala a Drumurilor cu sediul in Geneva. Datele sunt exploatate cu sistemul ArcView al firmei americane ESRI. Aplicatia are ca suport grafic harta digitala a lumii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Emetic - enciclopedia universala

Emetic:  Medicament destinat provocarii varsaturilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Emfizem pulmonar - enciclopedia universala

Emfizem pulmonar:  Afectiune difuza a plamanilor, caracterizata printr-o distensie a alveolelor cu distrugerea peretelui lor. Acestea raman adesea necunoscute, dar varsta inaintata este un factor favorizant; in formele varstei de aproximativ 4(1 ani, zise "juvenile", emfizemul este cauzat de o anomalie a proportiilor de enzime prezente in plamani. Emfizemul centrolobular este o complicatie a bronsitei cronice, ea insasi consecutiva unui fumat excesiv. Emfizemul profesional este provocat de unele boli pulmonare: tuberculoza, pneumoconioze (silicoza, de exemplu). Emfizemele pulmonare sc traduc printr-o jena respiratorie. Ele risca sa evolueze catre O insuficienta respiratorie cronica cu rasunet asupra functionarii inimii (insuficienta cardiaca). Daca emfizemul pulmonar este legat de o bronsita cronica sau de o dilatare a bronhiilor, tratamentul ei consta mai intai in prevenirea agravarii afectiunii: incetarea fumatului, tratamentul precoce al oricarei infectii bronhopulmonare. Restul tratamentului vizeaza ingrijirea simptomelor: kineziterapie respiratorie, administrare de bronhodilatatoare ca teofilinele si beta-2-simpatomimc-ticele, inhalatii zilnice de oxigen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Emigrare - enciclopedia universala

Emigrare:  Parasire a unui stat de catre unii cetateni pentru a se stabili in alta parte din motive economice, politice, religioase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 35 36 37

38

39 40 41 »
«

»