´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 41

Encefalina - enciclopedia universala

Encefalina:  Sau enkefalina substanta prezenta in celulele sistemului nervos, cu proprietati asemanatoare celor ale morfinei. Studiul substantelor care activeaza encefalinele organismului este una dintre caile cercetarii terapeutice actuale. De fapt, aceste substante ar putea da posibilitatea sa se elaboreze medicamente analgezice tot atat de puternice ca morfina, dar cu actiune mult mai precisa si neavand efectele ei nedorite, in particular cele asupra starii de constienta si respiratiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Encefalita - enciclopedia universala

Encefalita:  Afectiune inflamatorie a encefalului. Cauzele encefalitelor sunt mai ales infectioase si cu precadere virale. Virusurile rabiei si herpesului pot provoca o polioencefalita, in timp ce o leucoencefalita poate constitui o complicatie a rujeolei, oreionului, gripei, mononucleozei infectioase. Unele encefalite cu arbovirusuri sunt transmise fie prin tantari (encefalita japoneza), fie prin capuse (encefalita de taiga). O encefalita se manifesta printr-o febra asociata cu semne neurologice variate (somnolenta, confuzie, delir, tulburari de comportament, cefalee, convulsii). Anumite semne sunt caracteristice, ca un sindrom infectios clar si semne de localizare temporala in caz de encefalita herpetica. Redoarea cefei se observa in caz de meningita, paralizii si tulburari senzitive in caz de mielita. Aparitia acestor simptome necesita o spitalizare de urgenta. Diagnosticarea se face pe baza electroencefalogramei (inregistrarea activitatii electrice a creierului), scanografiei cerebrale si examenului lichidului cefalorahidian prelevat prin punctie lombara. Evolutia permite sa se faca distinctia intre encefalitele acute si cele subacute. Encefalitele acute, cu evolutie rapida, cuprind doua grupuri principale de boli: encefalitele virale primitive (de exemplu, encefalitele herpetice), cele mai grave, si leucoencefalitele perivenoase, sau postinfectioase (de exemplu, dupa rujeola la copil), care se vindeca de obicei fara sechele. Encefalitele subacute, care dureaza mai mult, sunt reprezentate mai ales prin boala lui Creutzfeldt-Jacob. Acesta consta, dupa caz, in reanimare in formele foarte grave, in tratamentul antiviral, care trebuie inceput imediat in caz de encefalita herpetica, corticosteroizi in caz de leucoencefalita perivenoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Encefalomielita - enciclopedia universala

Encefalomielita:  Afectiune inflamatorie a encefalului si maduvei spinarii. Encefalomielitele au o origine adesea inflamatorie, infectioasa (mai ales virala) sau tumorala. Se observa concomitent semnele de encefalita (somnolenta, convulsii etc ), de mielita (paralizii, abolirea sensibilitatii intr-o regiune a corpului) si de meningita (redoarea cefei, dureri de cap si febra). Diagnosticul este confirmat prin punctie lombara sau prin scanografie cerebrala. Tratamentul, dupa caz, poate face apel la reanimare sau la medicamente antivirale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Encefalopatia lui Qayet-Wernicke - enciclopedia universala

Encefalopatia lui Qayet-Wernicke:  Atingere difuza a encefalului prin carenta in vitamina B1. Encefalopatia lui Gayet-Wernicke este consecinta unei carente decurgand la randul ei, de cele mai multe ori, dintr-un alcoolism cronic, uneori dintr-o denutritie grava. Semnele ei sunt o dezorientare spatio-temporala, tulburari le vigilentei (somnolenta), ale statului in picioare si ale mersului, o hipertonie (redoare), o paralizie a musculaturii care pune in miscare ochii. Tratamentul consta in injectarea de vitamina B1.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 38 39 40

41

42 43 44 »
«

»