´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 42

Encefalopatie - enciclopedia universala

Encefalopatie:  Atingere difuza a encefalului legata de o afectiune generala. Cauzele encefalopatiilor sunt intoxicatiile, tulburarile metabolice (carenta in vitamina Bl, insuficienta de oxigen) sau alte boli generale (hipertensiune arteriala, insuficienta hepatica, alcoolism cronic). Semnele neurologice sunt o incetinire a ideilor, o agitatie, o confuzie mintala si, mai rar, convulsii. Examenele complementare si tratamentul variaza dupa boala in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Encefalopatie hepatica - enciclopedia universala

Encefalopatie hepatica:  Atingere difuza a encefalului cauzata de o boala grava a ficatului, acuta sau cronica. Encefalopatia hepatica poate surveni fie in cursul unei hepatite acute, virale sau toxice, pentru care constituie o grava complicatie, fie in cadrul unei ciroze. In acest ultim caz, encefalopatia este favorizata de o hemoragie digestiva, de o infectie bacteriana sau de luarea de medicamente (diuretice sau sedative). O encefalopatie hepatica necesita o spitalizare de urgenta. Tratamentul vizeaza ingrijirea bolii in cauza si administrarea de lactuloza si/sau de antibiotice cu spectru larg de actiune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Encefalopatie spongiforma - enciclopedia universala

Encefalopatie spongiforma:  Atingere difuza a encefalului, cauzata de un agent infectios anume, prionul (proteina capabila sa se replice in absenta oricarei informatii genetice). Encefalopatiile spongiforme afecteaza bovinele (boala vacilor nebune), ovinele si vizonii. La om, ele cuprind doua tipuri de boala: boala lui Creutzfeldt-Jacob si kuru. Nu se stie cu certitudine inca daca omul poate fi contaminat prin consumul de carne infectata. In schimb, transmiterea s-a putut face prin intermediul tesuturilor grefate si al medicamentelor provenind de la animale vii sau moarte (grefa de comee, injectarea de hormoni de crestere). Encefalopatiile spongiforme se caracterizeaza printr-o dementa grava, cu evolutie subacuta (intinzandu-se pe mai multe luni). Confirmarea diagnosticului nu este posibila decat dupa moarte si presupune examinarea la microscop a creierului, ale carui regiuni au aspectul unui burete de unde si denumirea afectiunii. Nu exista inca tratament pentru aceste boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Enciclopedist - enciclopedia universala

Enciclopedist:  Nume dat ganditorilor, savantilor si scriitorilor francezi din sec. XVIII care au colaborat la editarea "Enciclopediei Franceze".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 39 40 41

42

43 44 45 »
«

»