´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 43

Enclava - enciclopedia universala

Enclava:  semnifica teritoriul sau o parte a teritoriului unui stat izolat din toate partile de teritoriul altui stat, in raport cu teritoriul caruia ii apartine - exclava.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Enclava - enciclopedia universala

Enclava:  Teritoriu de mici dimensiuni avand o populatie putin numeroasa, aflat in apropierea unei granite dintre doua state, in interiorul unuia, dar apartinand celuilalt. Acelasi teritoriu este socotit enclava de statul care il inconjura spatial, dar de care nu apartine, si, in acelasi timp, de statul sub jurisdictia caruia se afla.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Encondromatoza - enciclopedia universala

Encondromatoza:  Boala genetica traducandu-se prin aparitia de numeroase condroame (tumori cartilagi-noase benigne) pe oasele mainilor si picioarelor, dar si pe oasele lungi ale membrelor. Condroamele trebuie supravegheate radiologie, dat fiind riscul, totusi relativ mic, de degenerescenta maligna a acestor tumori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Encoprezie - enciclopedia universala

Encoprezie:  Sau encoprezis emisie voluntara si repetata de materii fecale in afara locurilor rezervate acestui scop, la un copil mai mare de 4 ani indemn de orice boala organica. Calificata ca encoprezie primara daca e vorba de un copil care n-a deprins curatenia fecala, si secundara daca ea survine dupa o perioada de curatenie, boala afecteaza in principal baietii. Encoprezia secundara este forma cea mai obisnuita. Ea dovedeste, in general, persistenta unui comportament foarte infantil si profunde dificultati afective. Atunci cand debuteaza in jurul varstei de 6 ani, ea este cauzata, de cele mai multe ori, de unele perturbari provocate de inceputul scolaritatii. In toate cazurile, o consultatie medicala este lucrul care se impune. Ea va permite eliminarea eventualitatii unor boli digestive care pot antrena anomalii ale emisiei de scaune. Consultatia va permite, de asemenea, sa abordeze probleme psihologice susceptibile sa influenteze asupra comportamentului unui copil: dificultati in relatiile cu parintii, depresie, tulburari anxioase. Spalaturi, practicate adesea in timpul unei scurte sederi in mediu spitalicesc, sunt recomandate in timpul episoadelor de constipatie. De altfel, tranzitul intestinal poate sa fie usurat prin modificari ale regimului alimentar (fibre in mod deosebit). Se impune, de asemenea, uneori, sa se asigure o reeducare a defecarii pentru a regulariza ritmul scaunelor. Aceasta reeducare trece indeosebi printr-o mai buna constientizare a senzatiei de necesitate si prin incurajari punand in valoare, in mod sistematic, progresele copilului. In sfarsit, recurgerea la o psihoterapie individuala sau lao terapie familiala se dovedeste, in general, indispensabila pentru incetarea encopreziilor celor mai tenace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 40 41 42

43

44 45 46 »
«

»