Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 46

Endometrioza - enciclopedia universala

Endometrioza:  Afectiune ginecologica ce se caracterizeaza prin prezenta unor fragmente de mucoasa uterina (endometru) in afara localizarii lor normale. Endometrioza este frecventa mai ales la femeile in varste de 25 pana la 40 ani. Ea este o cauza importanta a sterilitatii feminine: intre 30 si 40% dintre pacientele suferind de endometrioza au probleme de infertilitate. Infertilitatea depinde de locul afectarii, localizarea tubara (in trompele uterine) fiind cea mai preocupanta. Cauza bolii este putin cunoscuta: este posibil ca fragmente de mucoasa uterina neeliminate in timpul fluxului menstrual sa urce in lungimea trompelor lui Fallopio pentru a se fixa pe un organ al cavitatii pelviene, unde formeaza un chist. Intocmai ca un endometru normal, fragmentele de mucoasa se supun fluctuatiilor hormonale din timpul ciclului menstrual: ele se dezvolta sub influenta estrogenilor si a progesteronului, apoi sangereaza atunci cand nivelurile hormonale, scad, provocand declansarea scurgerilor menstruale. Umflarea chisturilor provoaca dureri in timpul menstrelor, mai ales catre finalul lor. Aceste dureri, care dispar in timpul ciclului, constituie principalul simptom, dar endometrioza mai poate sa fie raspunzatoare de hemoragii menstruale abundente si de dureri in cursul raporturilor sexuale. Acesta se stabileste atunci cand o femeie in perioada de activitate genitala prezinta semne functionale concludente, asociate sau nu cu o sterilitate. Diagnosticul este confirmat prin ecografie, care pune in evidenta chistul sau chisturile ovariene, si mai ales prin celioscopie, care releva aderentele si leziunile chistice intunecate implantate in peritoneu. Acesta face apel la ablatia chistului sau a chisturilor, sau la distrugerea lor prin electrocoagulare sau laser, sub control endoscopic. In plus, medicamente care suprima menstruatia (progestative, danazol, substante ana-loage gonadoliberinei, un hormon al hipotalamusului) pot fi administrate timp de cateva luni. La sfarsitul tratamentului, poate fi avuta in vedere o nastere. Dupa menopauza, leziunile se atrofiaza spontan deoarece secretia hormonala inceteaza. Totusi, daca durerile persista, o histerectomie (ablatia uterului) poate fi practicata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Endometrita - enciclopedia universala

Endometrita:  Inflamatie a endometrului (mucoasa uterina) provocata de catre o infectie. O endometrita, care poate fi acuta sau cronica, este cauzata de diferiti germeni, adesea cei care se afla la originea bolilor cu transmisie sexuala, chlamydii, micoplasme. Ea poate sa urmeze unei nasteri sau unui avort (retentia resturilor placentare) sau chiar sa rezulte din prezenta unui sterilet. O endometrita acuta se traduce prin dureri pelviene, prin pierderi vaginale, prin metroragii (sangerari care survin in afara scurgerilor menstruale) si, uneori, prin febra. O endometrita cronica este descoperita cu ocazia cercetarii unei sterilitati, a tulburarilor menstruale sau a infectiilor pelviene. Diagnosticul se bazeaza pe examenul clinic si pe identificarea germenului prin prelevare locala si cultivare. Dupa caz, un chiuretaj destinat eliminarii ramasitelor a caror prezenta intretine infectia, indepartarea steriletului raspunzator si, eventual, administrarea de antibiotice asigura vindecarea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Endometru - enciclopedia universala

Endometru:  Mucoasa care captuseste fata interna a uterului. Endometrul sufera modificari pe toata durata vietii femeii, in cursul ciclului menstrual, sub influenta secretiei hormonale, el se ingroasa pentru a pregati o eventuala nidatie a oului si pentru a-i asigura nutritia. In absenta fecundatiei, stratul superficial al endometrului se dezlipeste si este eliminat, formand scurgerile menstruale. Dupa menopauza, endometrul se atrofiaza, iar ciclul menstrual este intrerupt. Endometrul poate fi sediul unei inflamatii (endometrica), al polipilor, al unui cancer.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Endorfina - enciclopedia universala

Endorfina:  Substanta produsa de anumite celule ale sistemului nervos central, avand proprietati analgezice asemanatoare celor ale morfinei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 43 44 45

46

47 48 49 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct