´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 47

Endoscop - enciclopedia universala

Endoscop:  Tub optic dotat cu un sistem de iluminare si utilizat pentru practicarea unei endoscopii. Se deosebesc doua tipuri de endoscoape. Endoscopul rigid, utilizat mai ales pentru explorarea vezicii si a cavitatii abdominale, este constituit dintr-un tub de 5 pana la 8 mm in diametru, dotat cu un ocular. Endoscopul suplu sau fibroscopul, de diametru mai mic, este facut din fibre de carbon sau de sticla care pot transmite lumina ce provine de la o sursa de lumina "rece". El permite o explorare netraumatizanta a cavitatilor cu acces dificil precum colonul, stomacul sau bronhiile. Endoscoapele pot fi echipate cu camere video sau cu accesorii chirurgicale: pensa (pentru a prinde si a scoate un corp strain), pensa pentru biopsie (pentru a preleva un fragment de tesut), foarfece, fir pentru scoaterea polipilor, cosulet (pentru a scoate calculii), ansa diatermica (fir metalic rasucit, in forma de bucla, utilizat pentru rezectia polipilor pediculati).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Endoscopie - enciclopedia universala

Endoscopie:  Explorarea vizuala a unei cavitati, naturale sau nu, prin intermediul unui tub optic dotat cu un sistem de iluminare numit endoscop. Numeroase organe pot beneficia de un studiu endoscopic: esofagul, colonul, rectul, traheea, bronhiile, stomacul, caile biliare, caile aeriene superioare, uretra, vezica, ureterele, cavitatea peritoneala, uterul, articulatiile mari etc. Endoscopia, termen generic, acopera diferite explorari, fiecare dintre ele avand o destinatie precisa: bronhoscopia (explorarea bronhiilor), coloscopia (explorarea colonului), laparoscopia (explorarea cavitatii abdominale), artroscopia (explorarea unei articulatii) etc. O endoscopie este practicata de obicei sub anestezie locala, uneori sub anestezie generala. Ea poate fi realizata in scopuri de diagnostic sau operatorii. Endoscopia diagnostica permite sa te apropii de organul bolnav, sa il examinezi, sa-i faci biopsia. Endoscopia operatorie permite sa se efectuaze interventii complexe, fara deschiderea peretilor, pentru tratarea anumitor boli care, altadata, necesitau o cale chirurgicala clasica: ablatia tumorilor de vezica, a unei hipertrofieri prostatice, a polipilor din stomac, tratamentul sterilitatii feminine etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eneolitic - enciclopedia universala

Eneolitic:  Ultima faza a neoliticului dupa opinia unor istorici, epoca distincta dupa parerea altora, in care arama devine materie prima pentru confectionarea armelor, uneltelor si podoabelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Energia din hidrogen - enciclopedia universala

Energia din hidrogen:  se bazeaza pe faptul ca hidrogenul este un gaz inflamabil, arzand prin combinare cu oxigenul. Daca prin electroliza se separa cele doua gaze, prin recombinarea lor se obtine electricitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»