´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 49

Energie solara - enciclopedia universala

Energie solara:  energia primita de Pamant de la Soare. Este imensa, dar greu de transformat in energie utilizabila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

ENIAC - enciclopedia universala

ENIAC:  (Electronic Numeric Integrator And Calculator) - primul calculator electronic fabricat si pus in functiune in SUA in anul 1946. Acesta lucra in baza zecimala, insa avea aproape toate caracteristicile calculatoarelor din ziua de astazi. In schimb, era imens, cantarea circa 30 tone, umplea spatiul unei camere si folosea nu mai putin de 18.000 tuburi cu vid.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

ENQ - enciclopedia universala

ENQ:  (ENQuiry character) - caracter special de control din setul ASCII, cu valoarea zecimala egala cu 5 si valoarea hexazecimala egala cu 05H.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Enterita - enciclopedia universala

Enterita:  Inflamatie a mucoasei intestinale a intestinului subtire, de la pilor pana la valvula ileocecala. Acestea sunt multiple: inflamatorii (boala lui Crohn), infectioase in particular bacteriene, tuberculoze, virale, parazitare , tumorale (limfom), vasculare (aterom) si radice (postradioterapie). Simptomele cuprind crampe care survin dupa mese, diaree si, mai putin frecvent, hemoragii digestive adesea cu febra, precum si o denutritie consecutiva malabsorbtiei nutrimentelor. Examenul clinic permite sa fie decelate semnele (meteorism abdominal localizat, ansa intestinala dilatata, masa tumorala) care orienteaza diagnosticul catre o boala a intestinului subtire. Boala poate, de asemenea, sa se declanseze in mod brusc printr-o ocluzie intestinala provocata de un obstacol mecanic sau de o obstructie functionala a intestinului. Tratamentul depinde de cauza si poate fi medical (administrarea de antiinflamatorii si de antibiotice) sau chirurgical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 46 47 48

49

50 51 52 »
«

»