Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 50

Enterobacterii - enciclopedia universala

Enterobacterii:  Familie de bacilli, bacterii in forma de bastonas. Familia enterobacteriilor regrupeaza vreo douazeci de genuri diferite avand in comun cateva caracteristici biochimice, precum si habitatul lor: tubul digestiv al omului sau cel al animalelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Enterocolita - enciclopedia universala

Enterocolita:  Inflamatie simultana a mucoaselor intestinului subtire si a colonului. Enterocolita infectioasa este o inflamatie a mucoaselor intestinului subtire si a colonului care poate fi cauzata de 0bacterie, de un virus sau de un parazit. Contaminarea se face prin ingestia alimentelor infectate sau prin transmisie intre indivizi. Simptomele ei sunt o diaree apoasa sau sangvinolenta, crampe abdominale, varsaturi, asociate sau nu cu febra. Enterocolita bacteriana poate fi cauzata de o bacterie vie care distruge mucoasa (shigelloze, salmonelloze, yersinioze cu Cumpylobacter jejuni) sau de o bacterie care produce o toxina responsabila de o hipersecretie hidroelectrolitica (holera, intoxicatii alimentare). Tratamentul consta, in principal, in rehidratare si in administrarea de antibiotice in caz de afectare severa sau prelungita. Enterocolita cauzata de o tuberculoza intestinala, sau tuberculoza digestiva, este inca si azi o cauza relativ frecventa a enterocolitei infectioase; ea priveste mai frecvent pacientii imunodeprimati (SIDA). Tratamentul este cel al diareei (rehidratare, antibiotice) si al tuberculozei. Enterocolita virala, cauzata, in particular, de retrovirusuri, afecteaza, in principal, copiii si evolueaza de la sine catre vindecare. Citomegalovirusul, care afecteaza subiectii imunodeprimati si bolnavii de SIDA, poate provoca o atingere uneori grava a colonului si a rectului, cu leziuni de tip ischemic (intreruperea circulatiei sangvine). Enterocolita parazitara poate fi de origine variata. Parazitozele cele mai frecvente sunt amibiaza (afectarea duodenojejunala); evolutia este favorabila sub tratament antiparazitar. Bolnavii de SIDA sau persoanele imuno-deprimate pot fi subiectii unor infestari intestinale grave (criptosporidioza sau anguililoza). Enterocolita inflamatorie. Este o inflamatie de origine neinfectioasa a mucoaselor intestinului subtire si a colonului. Boala lui Crohn reprezinta forma principala a acestui tip de enterocolita. In acesta boala cronica a carei origine este inca necunoscuta, orice segment al tubului digestiv poate fi afectat si, indeosebi, ileonul si colonul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Enteropatie - enciclopedia universala

Enteropatie:  Afectiune a intestinului subtire. Termenul de enteropatie grupeaza boli multiple de origine inflamatorie, infectioasa, tumorala, vasculara etc. De obicei, ea desemneaza, in principal, trei afectiuni: enteropatia la gluten, enteropatia exudativa si enteropatia asociata deficitului de imunoglobuline. Enteropatia Ia gluten sau boala celiaca este provocata de intoleranta la gluten. Enteropatia exudativa este consecinta pierderii exagerate, in tubul digestiv, a substantelor (indeosebi proteinele) prezente in mod normal in sange, limfa si lichidul intestinal. Enteropatia asociata cu deficitele in imunoglobuline (indeosebi deficitul in IgA si in gamaglobuline) se traduce cel mai frecvent printr-o diaree consecutiva unei mal-absorbtii, cu sau fara atrofiere a mucoasei intestinale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Enterostomie - enciclopedia universala

Enterostomie:  Deschidere a unui segment al intestinului subtire sau a colonului la nivelul pielii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 47 48 49

50

51 52 53 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct