´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 58

Epidemiologie - enciclopedia universala

Epidemiologie:  Disciplina care studiaza diferitii factori care intervin in aparitia unor boli, frecventa lor, modul lor de distributie, evolutia lor si aplicarea mijloacelor necesare pentru prevenirea lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epidermoliza buloasa - enciclopedia universala

Epidermoliza buloasa:  Orice afectiune cutanata caracterizata printr-o tendinta cronica la formarea de bule (basicute). Epidermolizele buloase pot fi dobandite, manifestan-du-se atunci la adult, sau ereditare, manifestandu-se la nou-nascut sau la copil, in acest caz. Ele se manifesta prin aparitia de bule continand un lichid limpede sau uneori cu sange; localizate in anumite parti sau generalizate pe tot corpul, acestea pot afecta gura. Evolutia lor depinde de la caz la caz, aceasta boala putand cand sa nu fie caracterizata decat prin cateva bule pe maini si pe picioare, cand sa provoace bule diseminate susceptibile sa apara chiar de la nastere si sa ameninte viata copilului. In formele dobandite, se impune cercetarea unei boli generale: colita, limfom, disglobulinemie, amiloidoza sau conectivita. Nu exista un tratament curativ cu adevarat eficace al epidermolizelor buloase. Totusi, un tratament preventiv (suprimarea sporturilor violente) si simptomatic (dezinfectia bulelor) este necesar. Este recomandat parintilor unui copil atins de epidermoliza buloasa ereditara sa recurga la sfatul genetic al unui specialist daca doresc sa mai aiba alti copii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epidermotest - enciclopedia universala

Epidermotest:  Test pentru depistarea alergiilor cutanate sau respiratorii. Epidermotestele, denumite in mod obisnuit teste cutanate, sunt practicate in cazul unei eczeme de contact, consecutive venirii in contact a unui alergen (substanta responsabila de o alergie) cu pielea. Ele constau in aplicarea de substante pe piele si in notarea acelora care provoaca o mica eczema locala; se ajunge astfel la stabilirea alergenelor responsabile de alergie la bolnavul respectiv.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epidern - enciclopedia universala

Epidern:  Strat superficial al pielii. Functia esentiala a epidermului este asigurarea unei bariere intre organism si mediul exterior. Stratul bazai, cel mai profund, se afla pe dermul subiacent epidermului. Straturile urmatoare (corpii mucosi ai lui Malpighi, apoi stratul granulos) sunt din ce in ce mai bogate in keratina, proteina caracteristica epidermului, pana in stratul cornos, superficial, extrem de bogat in keratina. Celulele moarte ale epidermului se elimina prin descuamare. Keratina de la suprafata se descuameaza in lambouri foarte fine pentru a lasa locul celei care se formeaza dedesubt. Epidermul, concomitent impermeabil, rezistent si suplu, serveste in ansamblu la consolidarea rolului de protectie a pielii, mai ales fata de apa si agresiunile fizice si chimice, multumita keratinei, si fata de agresiunile care ameninta imunitatea celulara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 55 56 57

58

59 60 61 »
«

»