´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 59

Epididimectomie - enciclopedia universala

Epididimectomie:  Ablatie totala sau partiala a epididimului. Atunci cand a fost indepartat doar un singur epididim, cel ramas asigura o functie de reproducere normala. In schimb, cand epididimectomia este bilaterala, ea antreneaza o sterilitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epididimita - enciclopedia universala

Epididimita:  Inflamatie acuta sau cronica a epididimului, cel mai des de origine infectioasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epididin - enciclopedia universala

Epididin:  Organ cilindric care se intinde in spatele testiculului, fiind continuarea conurilor aferente, un fel de tuburi mici care ies din testicul, si prelungindu-se prin canalul deferent, sau canalul spermatic, care se deschide in uretra. Epididimul poate fi sediul a numeroase afectiuni. Agenezia epididimara (dezvoltarea incompleta a epidi-dimului), congenitala, poate antrena o sterilitate atunci cand ea implica ambele epididime. Inflamatia epididimului, sau epididimita, este aproape intotdeauna asociata unei inflamatii a testiculului in cadrul unei orhiepididimite. Atunci cand sunt afectate ambele epididime, se poate produce o obstructie a canalelor epidi-dimare ceea ce antreneaza o sterilitate. Chistul epididimului se prezinta sub forma unui nodul umplut de lichid. El nu necesita o ablatie chirurgicala decat daca este voluminos sau deranjant si nu are nici o consecinta asupra fertilitatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Epidurita - enciclopedia universala

Epidurita:  Inflamatie a tesutului epidural, situat in jurul maduvei spinarii, intre dura-mater si canalul rahidian. O epidurita este adesea cauzata de un stafilococ auriu, care se localizeaza in tesutul nervos, cel mai des plecand de la o leziune cutanata. Ingrosarea tesutului antreneaza o compresie asupra maduvei spinarii, mai mult sau mai putin intinsa pe lungimea canalului rahidian, provocand o para-plegie sau o cvadriplegie (paralizia membrelor inferioare sau a tuturor celor patru membre). Tratamentul face apel la antibiotice si, eventual, Ia o interventie chirurgicala permitand decompresia nervoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 56 57 58

59

60 61 62 »
«

»