´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 6

ECMA - enciclopedia universala

ECMA:  (European Computer Manufacturer Association) - Asociatia Producatorilor Europeni de Calculatoare. asociatie pentru introducerea normelor comune, adica a standardelor din lumea calculatoarelor

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eco-Doppler vascular - enciclopedia universala

Eco-Doppler vascular:  Examen ecografic (bazat pe utilizarea ultrasunetelor) destinat explorarii arterelor si venelor. Eco-Dopplerul vascular comporta trei modalitati diferite: ecografia bidimensionala, Doppler arterial si eco-Doppler cu codaj de culori. Ecografia bidimensionala face apel la o sonda ecografica care permite, atunci cand este aplicata pe piele in fata unei artere, sa se vada peretele anterior al acestei artere, apoi lumenul ei (volumul interior) si in sfarsit peretele posterior. Ecografia bidimensionala permite, de asemenea, punerea in evidenta a placilor de aterom si a ingustarilor care pot sa se formeze in grosimea peretelui arterial. In acelasi mod, este posibil sa fie vizualizate venele si sa se verifice existenta unui cheag. Dopplerul arterial utilizeaza o sonda Doppler. Existenta unei ingustari localizate intr-o artera provoaca o accelerare a fluxului sangvin in acest loc si o diminuare a fluxului arterial in aval de ingustare. Analiza curbelor inregistrate la diferite niveluri arteriale (carotidian, femural etc.) permite cunoasterea cu precizie a starii retelei arteriale. In acelasi mod, inregistrarea Doppler a fluxului venos permite punerea in evidenta a opririi sau incetinirii fluxului sangvin, cauzate de prezenta unui cheag in interiorul venei examinate, in cazul unei flebite. Eco-Dopplerul cu codaj al culorilor este o tehnica mai recenta, curenta, care permite vizualizarea pe ecran a fluxului arterial sau venos colorand in mod arbitrar fluxul sangvin. Eco-Dopplerul vascular este un examen nedureros, a carui durata nu depaseste 40 minute, care nu necesita spitalizare si nu antreneaza vreun efect secundar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ecocardiografie - enciclopedia universala

Ecocardiografie:  Tehnica de imagerie utilizand ultrasunete si destinata explorarii inimii. Ecocardiografia transtoracica. Acest examen utilizeaza o sonda ecografica plasata pe torace in fata inimii. Bolile cardiace congenitale pot fi decelate prin ecocardiografie transtoracica. Sunt utilizate diferite planuri de sectiuni, sub diferite incidente. Ecocardiografia transesofagiana. Ecocardiografia transesofagiana comploteaza ecografia transtoracica in cazul cautarii unui trombus (cheag) intr-un auricul, a unei comunicari interauriculare, a unei anomalii valvulare mitrale (prolaps, vegetatii de endocardita) sau a unei anomalii a aortei toracice (anevrism, trombus, disectie). Ea furnizeaza imagini mai precise ale auriculelor, ale septului inter-auricular si ale valvulei mitrale. Dupa anestezie locala, este introdusa o sonda prin gura si coborata pe esofag, pana la nivelul auriculelor. Acest tip de ecografie se efectueaza in maniera bidimensionala. Acest examen necesita existenta unui material de reanimare, deoarece sc poate produce o tulburare de ritm sau o falsa-ruta dupa varsaturi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Ecoendoscopie - enciclopedia universala

Ecoendoscopie:  Tehnica de examinare care asociaza explorarea ecografica, prin reflexia ultrasunetelor in organe, si endoscopia. Ecoendoscopia serveste mai ales la explorarea tubului digestiv. Pe calea superioara sau inalta (endoscopul introdus prin gura), tehnica este utilizata, in principal, pentru a determina existenta si intinderea tumorilor esofagiene sau gastrice, benigne sau maligne. Studiul afectiunilor acute sau cronice ale pancreasului (tumorale, infectioase) fac, de asemenea, apel la aceasta tehnica, ca in cazul bolilor biliare cu diagnosticare dificila. Ecoendoscopia inferioara sau joasa, cu introducerea endoscopului prin anus, studiaza indeosebi tumorile rectale si permite sa se aprecieze intinderea unei tumori si cercetarea ganglionilor adiacenti. Ecoendoscopia inalta (superioara) necesita de cele mai multe ori o anestezie generala, usoara, care nu adoarme complet pacientul. Acesta este examinat pe nemancate. Un fibroscop-endoscop, dotat cu fibre de sticla care trimit o imagine pe un ocular (sistem optic plasat pe partea ochiului observatorului) sau pe un ecran, este introdus prin gura. Apoi un endoscop, dotat la extremitatea sa cu un balonas plin cu apa pentru a favoriza trecerea ultrasunetelor, este introdus pe aceeasi cale pana in esofag, stomac sau duoden. Examenul dureaza intre 15 si 30 minute. Ecoendoscopia pe calea joasa (inferioara) sc desfasoara in acelasi mod, dar nu necesita anestezie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 3 4 5

6

7 8 9 »
«

»